Trzy Hazy DIPY od Pinty z nowymi metodami chmielenia
Wspominaliśmy już, że odpoczywamy od hejzi ipek. Jednak dzisiaj robimy wyjątek. Pinta eksperymentowała ostatnio ze sposobami chmielenia i postanowiliśmy sprawdzić efekty...
🇵🇱 Browar Pinta:
1. & 🇺🇲 Untitled Art. - Hazy Disco Wisco - Non Stop Dry-Hopped DIPA - nie jedna, dwie (DDH) czy trzy duże dawki chmielu, a regularne dodawanie kolejnych porcji
20°Plato; alk. 8,1% obj.
"Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, słód owsiany, płatki owsiane, płatki pszeniczne, maltodekstryna; chmiele: do kotła warzelnego: Flex, na whirlpool: Sabro Incognito, na zimno do tanku: Azacca, El Dorado, Nectaron, Talus, Sabro Cryo Hops, Talus Cryo Hops; drożdże: London Ale III." - po co maltodekstryna?
2. & 🇳🇿 8 Wired - Hazy Disco Auckland - Dip Hop DIPA - na stronie Pinty czytamy jedynie "wykorzystaliśmy nowatorską technikę chmielenia", o metodzie można jednak przeczytać w internecie (np. https://byo.com/article/dip-hopping/ ). Jest to chmielenie przed fermentacją, jednak nie na whirpoolu do gorącej brzeczki, ale, krótko mówiąc, w fermentorze robi się herbatkę chmielową, a następnie na tę herbatkę transferuje się już schłodzoną brzeczkę. Ma to dać kilka plusów, jednym z nich jest mniej 2-Mercapto-3-methyl-1-butanolu, który odpowiada za aromat cebuli
20°/8,2%
pilzneński, owsiany, pszeniczny, płatki owsiane, płatki ryżowe; chmiele: do kotła: Flex, na whirlpool: Mosaic Incognito, Idaho 7, na zimno do tanku: Nelson Sauvin™, Idaho 7, Idaho 7 Cryo Hops; drożdże London Ale III
3. Hoppy Crew: Who Snaps First? - High Density Hop Charge DIPA
20/8,2 - trzeci raz te same parametry
HopRate: 50 g/l - powiedzielibyśmy, że to duże prawdopodobieństwo przechmielenia i hopburnu, dorzucilibyśmy pewnie, że wyścig zbrojeń czy podobieństwo do centymetrów, ale Pinta deklaruje, że dzięki HDHC przy większej ilości chmielu jest więcej aromatu bez niepożądanych efektów.
"słody: jęczmienny, owsiany; płatki owsiane, płatki ryżowe; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Flex; na whirlpool: Ctra Incognito, Mosaic Incognito; na zimno do tanku: TRI2304CR, Simcoe Cryo Hops, Strata, Citra Cryo Hops, Mosaic Lupomax, Citra Spectrum; London Ale III" - trzeci raz te same drożdże
Degu:
Wszystkie trzy z wyglądu bardzo podobne. Żółte (nieco jaśniejsze niż na zdjęciu) i mętne. W 3 najsłabsza piana, po chwili właściwie jej brak.
1. Bardzo ładny aromat chmielowy podbity estrami. Dojrzałe owoce tropikalne, dojrzała pomarańcza, melon, kaki, guma balonowa, kokos majaczy w tle. Taki słodki aromat. W smaku bardzo wyraźnie dojrzała pomarańcza i inne owoce. Gładkie, soczkowe, pełne. Słodkie, ta słodycz nie jest zbyt kontrowana, goryczka co najwyżej średnia. Smaczne, ale z 1-2blg mniej, bez tej maltodekstryny i lepiej odfermentowane byłoby lepsze. 8/10
2. Aromat dużo bardziej biały - białe owoce - liczi, winogrona, agrest, mniej dojrzałe owoce, jest nafta, ale też ananas, brzoskwinia, mandarynka. Mimo tych samych parametrów w smaku sprawia wrażenie nieco mniej słodkiego, może za sprawą płatków ryżowych, może za sprawą innych chmieli, ale i goryczka też nieco niższa. Także gładkie, pełne, puszyste. 8+/10
3. Aromat oczywiście chmielowy, bardzo intensywny, jest też miks różnych owoców, ale już w aromacie granulatowo, jest "zielono". W smaku też mocno granulatowe - trawa, łodyga, piecze. 6+/10
HDHC 50g/l faktycznie dało bardzo intensywny aromat, ale jakim kosztem? Ciężko się pije. No chyba, że dostaliśmy jakieś z dna tanku.
Oba hazy disco fajne piwa, dobre hazy ipy, ale nie ma tu chyba nie wiadomo jakich efektów sensorycznych, których nie dało nigdy żadne DDH. Jednak, na pewno na plus, że tematyka chmielenia cały czas pędzi na przód.
I na jakiś czas znowu starczy nam hazy ipek, a jak już to prosimy o te sesyjne. :)
Komentarze
Prześlij komentarz