HOPs.Brothers - Sezon na jagody
I nasza kolejna warka!
🥁🥁🥁
Browar Domowy HOPs.Brothers
Sezon na jagody
Forest fruit saison
Ekstrakt początkowy 14°BLG
alk. 7%
goryczka 35 IBU
Sezon na jagody
Forest fruit saison
Ekstrakt początkowy 14°BLG
alk. 7%
goryczka 35 IBU
Najpierw przygotowaliśmy starter drożdżowy. Postawiliśmy na drożdże od Fermentum Mobile - FM21 "Odkrycie sezonu"
W zasypie słody jęczmienne - pilzneński, wiedeński, carahell i zakwaszający oraz słód orkiszowy
Chmielenie: od początku gotowania czeskim Saaz, pod koniec gotowania angielskie Fuggle, na whirpool słoweński Styrian Golding oraz na ostatnie dni cichej angielski Bramling Cross
Gdy ekstrakt przestał spadać przelaliśmy na cichą
Na fermentację cichą poszły owoce: jagody - 1/3 wszystkich owoców, pozostałe 2/3 to, mniej więcej po równo, jeżyny, poziomki i maliny oraz śladowe ilości żurawiny.
Do odfiltrowania owoców coldcrash jest niezbędny.
Więcej zdjęć i filmów z procesu w zapisanych instastories .
Z efektów jesteśmy zadowoleni. 😊
Autor etykiety: @vanbruntart (instagram)
Komentarze
Prześlij komentarz