HOPsBrothers - Grodzisz
Niedługo święto Piwa Grodziskiego! Niepodobna, żeby HOPsBrothers nie uwarzyli Grodzisza!
No więc jest. I to w dwóch wersjach!
Ekstrakt 8°BLG.
Zasyp: wyłącznie słód pszeniczny wędzony dymem z drewna dębowego.
Chmielenie chmielami z paczki, którą otrzymaliśmy jakiś czas temu od PolishHops: Pod koniec gotowania i na zgaszenie palnika Tomyski. Na początek gotowania odrobina Iungi dla wyrównania do zakładanego 25 IBU. Do połowy warki podczas fermentacji cichej dodaliśmy odmiany Amora Preta i Vermelho.
Drożdże: Osad z dna z kilku butelek Piwa z Grodziska Browaru Grodzisk (które jest refermentowane) wrzuciliśmy na dwustopniowy starter. Drożdże w starterze ładnie się namnożyły - w kolbie było naprawdę burzliwie i następnie przefermentowały docelową brzeczkę.
Autorem etykiet @vanbruntart
Z ciekawości nasze grodzisze porównaliśmy z grodziskimi z Browarów Grodzisk oraz Trzech Kumpli.
Grodzisk: Najjaśniejsze (słomkowe) i najbardziej klarowne, najbardziej też wędzone - oscypek, ale czuć także takie ognisko, drewno - super! To jest naprawdę klasa.
Trzech Kumpli: Złociste. Ma niestety też nieprzyjemne nuty - kukurydziano-miodowe, jest też jakby lekko siarka - ogólnie: niezbyt.
Nasz klasyk: Najbardziej po środku z jakością. Mniej wysycone od Grodziska, słabsza wędzonka, piana mniej obfita, ale bardziej trwała.
Nasza wariacja: Bardzo się różni od podstawki i wszystkich pozostałych. Jest fajnie chmielowe - owocowe, co dodaje dużo orzeźwienia i pijalności. Można doszukać się jeżyny od Amory Prety. Ale całość wyszła dość subtelna i zbalansowana. Jesteśmy zadowoleni.
Niedługo kolejne piwo z chmielami PolishHops.
Komentarze
Prześlij komentarz