Dwa piwa z browaru Szreniawa
Dwa piwa z debiutującego na naszym profilu browaru Szreniawa, oba wędzone. Pierwsze to Bernardyńskie, które zdobyło srebrno na good beerze w wędzonkach. Bernardyńskie czyli odmiana grodziskiego o wyższym ekstrakcie.
Browar: 🇵🇱 Szreniawa
Nazwa piwa/styl: Bernardyńskie
Ekstrakt 14% wag.⠀
Alk. 5,2% obj.
"Składniki: woda, słody: pszeniczny wędzony dębem dębowym, pszeniczny, jęczmienny Château Arome, wielkopolski chmiel Tomyski, drożdże S-33" - pełna transparentność składników, prawilnie chmiel tomyski
Warka z datą ważności 24.11.2023
Mętne, Bursztynowe, piana piękna.
Aromat: No jakby do grodziskiego dodać trochę słodów karmelowych. Przyjemnie.
W smaku wędzonka w szynkę, ognisko i mocna słodowość z leciutkim karmelem. Jest trochę ziołowego chmielu. Goryczka nie jest wysoka, ale całkiem nieźle balansuje, zostaje w aftertaste. Sporo ciała.
Całkiem fajne.
Ł: 3,75/5⠀
M: 4,00/5
Nazwa piwa/styl: Peated Brown Ale
Ekstrakt 15% wag.
Alk. 6,5% obj.
"Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński i pale ale, słód jęczmienny wędzony dymem torfowym, słód palony, chmiel Chinook (USA) i Simcoe (USA), drożdże US-05"
Warka z datą ważności 24.11.2023
Ciemnobrązowe, dość klarowne, fajna pianka.
W aromacie fajny ten torf - kable, przepalony kineskop telewizora i takie tam, odrobina szyneczki też jest. W tle trochę słodu i owoców.
Smak torfowy, bardzo torfowy. Jest jakaś słodowość. Treściwość taka średnio niska. Goryczka fajnie zaznaczona, niewysoka, ale wystarczająca z uwagi na torfowe fenole.
Torf dominuje, ale że torf zawsze na propsie no to pasi.
Ł: 3,75/5
M: 4,00/5
Komentarze
Prześlij komentarz