Hopium & Gzub - Samuel Le Saison

Hybryda belgijsko-amerykańska wypita do posiłku w Kiełba w gębie w Hali Koszyki w Warszawie...


Browar: 🇵🇱 Hopium & Gzub
Nazwa piwa: Samuel Le Saison
Styl: American Rye Saison
Alk. 6%

Wygląd: Barwa bursztynowa (ale nie aż tak czerwona jak wyszła na zdjęciu), zmętnione, z ładną pianą, widać musowanie. 8/10

Aromat: Drożdżowość, estry owocowe w typie banana i moreli, może trochę gumy palonowej, dalej wyraźne, ale nie przytłaczające, fenole - pieprz. Dość mocno słodowość, trooochę w typie karmelu. Słody i drożdże zagrały, jest nawet intensywnie. Za tym jest chmielowość, ale mogłoby być jej nieco więcej, jak na przedrostek American. Profil chmielu - słodkie owoce tropikalne, mango za tym cytrusy i żywica. Ale trzeba też przyznać, że fajnie się te chmiele komponują z estrami i słodowością - sprawia to wrażenie dużej słodyczy. Aromat przyjemny i na pewno złożony i ciekawy. 8+/10

Smak: Oj, tu już słodyczy nie ma, jest zdecydowanie wytrawnie, jak na saisona przystało. Jest trochę słodowości, jest wyczuwalne żytnie ciało i mocno żytni - nieco ziemisty posmak. Są estry i fenole. Goryczka obecna - średnio intensywna, ziołowa, bardzo przyjemna, przy pierwszych łykach krótka, przy opróżnianiu szkła minimalnie zalegająca. Wysycenie średnio wysokie - przyjemnie musuje. Delilatnie alkohol. Pijalność wysoka. 8/10

Bardzo dobre piwo. 8/10

Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023