Posty

Najnowsze na blogu

Forest Grodziskie na Grodziskie Day

Obraz
Wszyscy wiedzą jakie dzisiaj jest święto. Święto Piwa Grodziskiego! Jak zwykle, sporo wariacji na temat stylu z różnych browarów. Na przykład z forest grodziskie o prawilnym ekstrakcie 7,7. Wędzonka - dym i trochę szynki plus wyraźnie pędy świerku. W aromacie trochę więcej grodzisza niż lasu, w smaku na odwrót. Generalnie spoko balans między składowymi i pasuje to do siebie. Zaznaczona goryczka, budowana też pędami. Wysycenie mogłoby być wyższe. Pijalne i smaczne.

Monkish

Obraz
Dwie ipy zza oceanu. Browar: 🇺🇲 Monkish Nazwa piwa: West Coast Cats & Dogs Styl: West Coast India Pale Ale Alk. 7% obj. Rozlew: 20.03.2024, spożycie: 06.04.2024 Jasne, piana nietrwała. Absolutnie klarowne. Ale ładnie pachnie. Intensywnie i bardzo interesująco. Dużo cytrusów, trochę nafty i dank, za tym czają się melon, winogrona, porzeczki albo jagody i odrobina cebulki. Sprawia czyste wrażenie. Smak bardzo chmielowy - cytrusowy, owocowy. Delikatnie wyczuwalna podbudowa słodowa. Wyraźna goryczka, gdzieś średnio-wysoka, bardzo przyjemna w charakterze, grejfrutowa, nic drapiącego, krótka. Wytrawne. Cholernie pijalne. Ale dobre! Ł: 4,50/5 M: 4,50/5 Nazwa piwa: Realness Styl: DDH Double India Pale Ale Alk. 8,3% obj. Rozlew: 12.03.2024, spożycie: 06.04.2024 Jasno żółte, całkiem mętne. Aromat bardzo intensywny, owocowy i słodki. Bardzo wyraźne, niemalże wprost: brzoskwinia, mandarynka, ananas. W tle wiele innych owoców, taka multiwitamina. W smaku też chmielowe - owocowe. Wyczuwalna sł

Browar Połczyn

Obraz
Sprawdzamy jak tam w Połczynie. Pils Data do 29.01.2025 Wyraźne utlenienie - karmel, szmata. Trochę estrów. Słodowość. Chmielu właściwie nie czuć. Słodkie, bardzo niska goryczka - nie przystoi pilsowi. Słabo. 1,75/5 Chmielowe Data do 14.12.2024 Słodowe, to nie jest aż tak utlenione i estrowe jak pils. Jest po prostu nijakie. Gdzie jest chmiel? Właściwie nie czuć. Goryczka niziutka. 2,25/5 Zdrojowe Data do 09.01.25 Słodowe, delikatnie utlenione. W smaku sporo karmelu. Bardzo słodkie. 2,25/5 Full Data do 26.10.24 Słodowe, trochę estrowe - takie jabłkowe. Mooże jakby śladowo czuć chmiel. Jest lekka goryczka. Wyraźna też taka mineralność, kojarzy to się z miastem zdrojowym. 3,00/5 Lager Data do 08.01.25 Słodowe, też wyraźnie mineralne. Jakby może odrobina w tle dwuacetylu. Estry minimalne. Lekka goryczka. To jest w sumie nawet pijalne. 3,25/5 Miodowe Data do 08.01.25 Słodowe i miodowe. Słodowość i miód w nawet nie aż takim złym balansie między sobą. Oczywiście bardzo słodkie. No to nie nas

AleBrowar - Jopejskie

Obraz
Jopejskie - niecodzienny styl. W wykonaniu Arkadiusza Wenty i AleBrowaru brzmi jak pozycja obowiązkowa do spróbowania. Browar: 🇵🇱 AleBrowar Nazwa piwa/styl: Piwo Jopejskie Ekstrakt 45% wag. Alk. 8,5% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, szczypta magii" Aromat jest... bardzo dziki, ale głównie w owocowe klimaty, nie końskie. Jest naprawdę dużo owoców, czerwone owoce. Trochę suszonych słodkich owoców. Jakieś figi, daktyle. Słodowość. Karmel. Melasa. Może odrobina sosu sojowego. Generalnie przyjemny aromat, który jest budowany fermentacją, słodowością (45 ekstraktu nie w kij dmuchał) i pasującym utlenieniem. Smak też owocowy i słodowy. Bardzo słodki, lekko kwaśny. Skojarzenie z syropami. Bardzo gęste, lepkie. Wysycenia brak. Smaczne. No chyba najlepsze jopejskie jakie piliśmy. Ł: 4,75/5 M: 4,75/5

Pinta Barrel Brewing - Torch

Obraz
Piliśmy na jesiennym WFP, powtórzyliśmy z butelki. Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing & Cydr Chyliczki Nazwa piwa: Torch Styl: Apple Barley Wine with Cinnamon and Vanilla aged for 18 months in calvados barrels Alk. 14% obj. "Barley Wine z dodatkiem wymrażanego soku jabłkowego odmian Gala i Golden Delicious z Cydrowni Chyliczki. Leżakowany przez 18 miesięcy w beczkach po Calvadosie oraz infuzowany dodatkowo cynamonem cejlońskim i wanilią z Ugandy. Zasyp: Pilzneński, Owsiany, Brown, Chocolate, wymrażany sok jabłkowy, maltodekstryna, ekstrakt słodowy jęczmienny Chmiel: Marynka Drożdże: S-04 Dodatki: Wanilia Uganda, cynamon cejloński" Brązowo rubinowe, lekko zamglone, piana nietrwała. Bardzo przyjemny aromat słodkiej i złożonej słodowości połączony z wanilią. Do tego wyraźnie jabłka i cynamon. Dużo owoców. Trochę dębiny. W smaku jabłka, te dodane i beczka - nuty calvadosu, trochę też dębiny. Wanilia, cynamon. Słodkie jak szarlotka, ale też lekko kwaskowe w owocowym typie. Gory

Spiżarnia Kamedulska

Obraz
A teraz przegląd piw pokamedulskiego klasztoru w Wigrach. Wszystkie piwa uwarzone przez cysterski browar w Szczyrzycu. Kanclerskie - Dunkelweizen Banan, goździk, trochę wanilii, gałki muszkatałowej, do tego nuty chlebowe, odrobinę karmel. Odrobina też siarki. Pełnia ok, delikatna goryczka, delikatna kwasowość. Mogłoby być wyższe wysycenie. Nie jest złe. 3,75/5 Wigrany - Saison Guma balonowa, gruszka, słodowość. Bardzo brakuje fenoli. W smaku bardzo pełne i słodkie. Goryczki brak. Taki niedofermentowany i niedofenolowany saison, czyli właściwie nie-saison. 2,50/5 Zakonne - Black IPA Piękna prezencja. Chmiel w cytrusy, melon, żywica. Czekolada, kawa, odrobina karmelu. W smaku słodkawe, ale palone, z goryczką. Ok, ale mogłoby być więcej aromatu chmielowego. 3,75/5 Piwo Mistrza - Imperial Black IPA Ładnie wygląda. Jest chmielowo, dużo żywicy, trochę trawy, trochę melona. Palone i czekoladowe tło. Wyraźna goryczka. Niezłe. 4,00/5 Piwo Generała - Lager ze śliwką Słodowe, śliwkowe i czuć, że

Pułtuskie

Obraz
Zamek w Pułtusku oferuje piwa pod swoją marką. Sprawdzamy. Pierwsza uwaga to dość dziwny dobór nazw - bursztynowe to AIPA, a klasztorne to weizen. 🤔 Ale po kolei... Złote - Pils - ekstrakt 12, alk. 5,1%, Marynka i Lubelski, refermentowane, a uwarzone w browarze Gzub Słodowe, delikatnie ziarniste i jest tu taki kupaż kilku wad, każda z ich nie jest na jakimś bardzo wysokim poziomie, ale są wyraźne: są estry, siarka i utlenienie. Aromat chmielowy bardzo nikły. Goryczka nie jest wysoka, ale słabej jakości, piołunowa. Ale co najbardziej przeszkadza to właściwie absolutny brak wysycenia. 1,75/5 Klaztorne - pszeniczne - 12/4,9%, pasteryzowane, browar Jastrzębie Ładna prezencja. Estry: banan, gruszka, guma balonowa. Do tego bułka pszenna. Fenoli praktycznie nie ma, bardzo trzeba się ich doszukiwać. Goryczki właściwie brak. Lekka kwasowość. Dość pijalne. 3,25/5 Bursztynowe - AIPA - 16/6,8%, Mosaic, Chinook, Citra, refermentowane, ponownie Gzub Jasny bursztyn, piękna piana, bardzo trwała

Kolejne trzy piwa Kilsztok

Obraz
Kolejne trzy piwa z browaru domowego Kilsztok. Nowa warka grodziskiego z truskawką. Poprzednia zdobyła srebro na Grodziskim Konkursie Piw Domowych 2022, również mieliśmy okazję spróbować. Widocznie musuje. Wędzone w fajne ogniskowe nuty. W tle truskawka i słodowość. Kwasowość zaskakująco minimalna - nawet mogłaby być wyższa, jak na piwo z truskawką, byłoby jeszcze bardziej orzeźwiające. Jak na grodzisza spora pełnia. Zaznaczona goryczka, no nawet spora. Finisz wytrawny. Dobre wysycenie. Bardzo smaczne. Chociaż poprzednia warka była chyba trochę lepsza, piwo było bardziej soczyste, ale również z zachowanym balansem. Drugie piwo to także grodziskie, ale z dodatkiem innego owocu - z mandarynką. W sumie oba piwa są do siebie podobne. Wędzonka bardzo podobna w charakterze i intensywności. W aromacie zamiast truskawki to świeży cytrus - w ciemno chyba byśmy nie zgadli, że to konkretnie mandarynka. W smaku trochę bardziej komkretnie mandarynka - słodkawa i kwaskowa. Bardzo smaczne. Trudno s

Gosk BBA

Obraz
Gosk z Browaru Turek uważamy za bardzo dobry porter. Sprawdzamy wersję leżakowaną w beczce po bourbonie. Najpierw ostra walka z naprawdę twardym lakiem. Dawno się z takim nie spotkaliśmy. Ale udało się, próbujemy Browar: 🇵🇱 Turek Nazwa piwa: Gosk Barrel Aged Styl: Porter Bałtycki Bourbon Barrel Aged Butelka nr 57/400 Ciemnobrązowe, delikatna beżowa pianka. Aromat budowany głównie przez beczkę: bourbon, wanilia, drewno, lekka nuta alkoholowa od destylatu. Za beczką porter - czekolada, karmel, słodowość. W smaku ponownie wyraźna beczka, dużo bourbonu, mocno waniliowe, ale lekko podszczypuje ten destylat. Czekolada. Gładka tekstura. Słodkie w odczuciu, ale balansu nadaje właśnie ta odbeczkowa lekka "destylatowość". Jest ciało jak na 22 ekstraku, które zdaje się, że Gosk ma. Smaczne i beczkę to tu czuć bez dwóch zdań. Ł: 4,25/5 M: 4,00/5

The Mule's Brew

Obraz
Cztery piwa z rodyjskiego brewpubu The Mule's Brew Pilsner Barwa dość ciemna. Pachnie mocno chlebowo, słodowo, lekko karmelowo. Chyba odrobinę utlenienie. Chmielu trzeba się doszukiwać, gdzieś jest, ale bardzo daleko. W smaku mocno słodowe, spora pełnia, słodkawe, goryczka niska. Możliwe do wypicia, ale mało w tym pilsa. 2,25/5 Stout Piana uciekająca jak z coca coli. W aromacie karmel, kawa, czekolada, trochę estrów w czerwone owoce i naprawdę wyraźny dwuacetyl. W smaku fajnie kawowe, trochę palone, także maślane, ale mimo to nieco puste. Jest też dość mocno podwyższona kwasowość, która trochę męczy. Raczej słabe. 2,50/5 Red IPA Ciemne jak na red ipę, w ogóle się nie pieni. Bardzo nieprzyjemnie pachnie, wady z grupy siarkowej, trochę utlenienia, mnóstwo karmelu. Gdzie jest chmiel?! No baaardzo daleko i raczej w skarpety. Ogólnie skojarzenie z kubłem ze śmieciami. W smaku to samo plus trochę nut kawowych. Fatalne, pełno wad i mocne rozminięcie ze stylem. 1,25/5 House Ale