Spiżarnia Kamedulska

A teraz przegląd piw pokamedulskiego klasztoru w Wigrach.

Wszystkie piwa uwarzone przez cysterski browar w Szczyrzycu.


Kanclerskie - Dunkelweizen

Banan, goździk, trochę wanilii, gałki muszkatałowej, do tego nuty chlebowe, odrobinę karmel. Odrobina też siarki. Pełnia ok, delikatna goryczka, delikatna kwasowość. Mogłoby być wyższe wysycenie. Nie jest złe.

3,75/5



Wigrany - Saison
Guma balonowa, gruszka, słodowość. Bardzo brakuje fenoli. W smaku bardzo pełne i słodkie. Goryczki brak. Taki niedofermentowany i niedofenolowany saison, czyli właściwie nie-saison.
2,50/5


Zakonne - Black IPA
Piękna prezencja. Chmiel w cytrusy, melon, żywica. Czekolada, kawa, odrobina karmelu. W smaku słodkawe, ale palone, z goryczką. Ok, ale mogłoby być więcej aromatu chmielowego.
3,75/5



Piwo Mistrza - Imperial Black IPA
Ładnie wygląda. Jest chmielowo, dużo żywicy, trochę trawy, trochę melona. Palone i czekoladowe tło. Wyraźna goryczka. Niezłe.
4,00/5


Piwo Generała - Lager ze śliwką
Słodowe, śliwkowe i czuć, że to syrop, a nie świeży owoc. Słodkie. Komplegnie nie w nasze gusta.


Piwo Przeora - Altbier
Bursztynowe w barwie. W aromacie karmel i mnóstwo miodu. Bardzo utlenione. Smak to samo. Słabo.
1,50/5


Porter Klasztorny - Porter bałtycki
Kawa, czekolada, karmel, sporo chleba, nieco czerwonych owoców od słodu i leżaku. No porter. Balans na linii słodycz-wytrawność, lekka goryczka i paloność. Wad nie czuć, alkoholu też nie. Całkiem niezły porter.
4,25/5






Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023