Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2020

Krótkie podsumowanie 2020

Obraz
Żegnamy się z 2020 rokiem. Rokiem, który na zawsze będzie się kojarzył z wiadomo czym. Obostrzenia oczywiście odbiły się na branży piwowarskiej - kondycja mini browarów, zamknięte multitapy (niektóre na zawsze), odwołana większość festiwali. Wśród piwnych premier widać było dominację wszelkiej maści Hazy IPA i dużą popularność pastry sour i pastry stout, Nepomucen uwarzył nawet pastry baltic porter! Wyraźny był także dalszy rozwój segmentu piw bezalkoholowych. Pośród tego wszystkiego było jednak kilka ciekawych premier, wspomnieć można chociażby Fortunatusa III, Brettonatora (tego jeszcze nie zdążyliśmy opublikować) czy Nafciarza podkręconego do 28 Plato, a potem podkręcone jeszcze torfowymi beczkami, tej ostatniej wersji jeszcze nie próbowaliśmy, ale mamy i czeka na odpowiednią okazję. Do sklepów wpadały też czasem jakieś pilsy, West Coast IPA czy Black IPA. Trzeba przyznać, że wypiliśmy dużo dobrych piw od polskich i zagranicznych rzemieślników. Na grafice jest 9 naszych postów z naj

Artezan - Czarna wołga

Obraz
Oatmeal stout, czyli nie tak częsty w polskim krafcie styl, a warty uwagi - owies potrafi zrobić robotę. Drugi plus - jest lżejszy i bardziej "codzienny" niż RIS. Można też powiedzieć, że super kompromis między dry stoutem (których w sumie też jak na lekarstwo, nie licząc łatwo dostępnego guinnessa), a milk stoutem.  Browar: Artezan Nazwa piwa: Czarna wołga Styl: Oatmeal Stout Jak to u Artezana brak wartości ekstrakru ekstraktu na etykiecie (szkoda, nawet koncerny zdradzają wartość) alk. 5,5% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel, drożdże" Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 07.03.2021 46  Wygląd: Ciemnobrązowe, prawie czarne, nieprzejrzyste przez barwę. Piana była brązowa, ale dosłownie chwilowa, uciekła zanim się udało jej zrobić zdjęcie, nie ma nawet krążka po niej. Szkoda, oatmeal stouty potrafi okrywać piękna kremowa piana, tu jak coca cola, nawet widać podobnie skaczące bąbelki i słychać syczenie. 6/10  Aromat: Palony

Business Insider: W piwie się zagotowało. Małe browary skarżą się na kontrole skarbówki

https://businessinsider.com.pl/firmy/dla-firm/list-otwarty-malych-browarow-do-premiera-podatek-akcyzowy-browary-kontraktowe/gnv3y3t.amp?fbclid=IwAR1Dq0FF-LLj2zyrrJn13uwL8bsHsf1bcEqHsHypJmlbIVRwf4NwVV6_TCY

La Trappe - Quadrupel

Obraz
Dzisiaj klasztorna Bel ..., a nie! Co prawda styl piwa jest jak najbardziej belgijski. Piwo pochodzi też z jednego z kilku browarów przy klasztorach trapistów, które to słusznie kojarzą się z belgijskim piwowarstwem. Jednak jak się spojrzy na mapę to La Trappe pochodzi z Holandii.    Browar: Trappist La Trappe Nazwa piwa/styl: Quadrupel Alk. 10% obj. Składniki: woda, słód jęczmienny, syrop glukozowy, chmiel, drożdże Warka z datą ważności 02-2023 Wyglad: Ciemny bursztyn z miedzią. Zmętnione. Ładna piana drobno i srednio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, trwała i z lacingiem. 9/10  Aromat: Dzieje się. Baaaardzo suszone owoce - one są na pierwszym planie, jakaś morela, kompot z suszu, może brzoskwinie, nektarynki. Do tego cukier kandyzowany. Są też fenole - może nawet bardziej goździk niż pieprz. Trochę kwiatowy. Nieco takich nut winnych. Solidna słodowość - głównie nuty chlebowe. Wyczuwalny ciezar trunku i bardzo złożone. 8+/10  Smak: Słodowe, słodkawe. Goryczka średnia, ale

Pinta Miesiąca: Silver December

Obraz
Wesołych świąt! W tym roku nie kupiliśmy żadnego Christmas Ale. Zamiast tego grudniowa Pinta Miesiąca, której opis brzmi naprawdę zachęcająco.  Browar: Pinta Nazwa piwa: Pinta Miesiąca - Silver December Styl: Old School West Coast IPA Ekstrakt 16,5°Plato alk. 7,4% obj. hop rate 18g/l - bardziej oldschoolowo byłoby podać IBU, ale rozumiemy "Składniki: woda, słód jęczmienny; chmiele (USA): Citra, Centennial i Columbus; drożdże: SafAle US-05" O, szkoda, że nie jest napisane (jak to zawsze było u Pinty) jaki konkretnie słód, tylko ogólnie "jęczmienny". Wygląd: Złociste i klarowne, może minimalna opalizacja. Piana raczej średnio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita i umiarkowanie trwała. 8/10 Aromat: Zdecydowanie chmielowy, już aromat kojarzy się z west coast. Świeże cytrusy, wyraźna żywica, do tego białe owoce, melon, liczi. A, owocowość jest tylko odchmielowa, czysta, to nie są estry. 8/10  Smak: Czujesz przez chwilę owoce (cytrusy, melon, liczi, ale w postaci zup

Ciekawa kooperacja Stu Mostów

Zainteresowała nas jedna z najnowszych premier browaru Stu Mostów. Z pewnością będziemy poszukiwać tego piwa. Galway Bay / Stu Mostów - Boulevardier - Barley Wine Barrel Aged Piwo uwarzone w kooperacji przez irlandzki browar Galway Bay z Galway oraz polski Browar Stu Mostów z Wrocławia. Było leżakowane przez ponad 2 lata w dębowych beczkach po burbonie i wermucie.

Dwóch Braci - Bearley

Obraz
Jak to powiedział Robert Makłowicz "Barley wine not dead!" Browar:   Dwóch Braci Nazwa piwa: Bearley Styl:   Barley wine Ekstrakt 24% wag. alk. 8% obj. "Składniki: woda, słody: jęczmienny, pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże" czyli tak trochę multigrine wine, ale ok, rozumiemy, że jęczmień stanowi większość zasypu gra rolę pierwszoplanową Warka 2021.09.21 Uwarzone w browarze ReCraft Wygląd: Barwa miedziano bursztynowa. Lekko zmętnione. Piana symboliczna 8/10 Aromat: Bardzo mocno suszone owoce, jakaś morela, coś takiego, mirabelka, śliwka, rodzynki. Głęboka słodowość. Nuty chlebowe i tostowe. Toffi, melasa, syrop, trochę miód (ale taki ok, komponujący się i przyjemny), takie klimaty. Po ogrzaniu doszły nuty winne. 8/10 Smak: Odsłodowo słodki, co już zapowiadały parametry 8 z 24, ale kontrowany wyraźną goryczką, która przebija się zwłaszcza na finiszu. Pełne, gęste, lekko gumowate, no jest ciało. Kompot z suszu, mirabelki, morele itd. Wysycenie średnie. G

Palmer - Jak warzyć piwo

Polecamy wszystkim piwowarom domowym, ale nie tylko książkę J. J. Palmera "Jak warzyć piwo?". Niedawno ukazał się polski przekład. Do nas już dotarł jeden egzemplarz. Solidna porcja bardzo praktycznej wiedzy. Jest to naprawdę wielostronicowa kobyła. Oparta nie tylko o doświadczenia Palmera, ale także rzetelne naukowe źródła (książka posiada bibliografię). Wiedza podana jednak w wyjątkowo przystępny i przyjemny sposób. Dobra zarówno dla początkujących (pierwszy rozdział poświęcony jest uwarzeniu pierwszej warki - krok po kroku), jak i nieco bardziej zaawansowanych - modyfikacja wody, opis różnych procesów chemicznych i wiele odpowiedzi na pojawiające się na forach pytania typu "czy moje piwo jest do wylania?" czy "co zrobić, gdy piwo zamarzło mi podczas lagerowania?". Naprawdę świetna książka.  Do kupienia w sklepach dla piwowarów domowych oraz bezpośrednio u wydawcy: https://jakwarzyc.piwo.org/

Test browaru Colberg z Kołobrzegu

Obraz
Piwa z Kołobrzeskiej Fabryki Piwa znad morza przywiózł znajomy z prośbą o naszą opinię na ich temat. Degustacja odbyła się na początku listopada, post idzie z opóźnieniem.   Colberg Niefiltrowane Ekstrakt 14,1; alk. 6,0% obj. "Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże" Warka 23.01.2021 Nie wiemy jak długi termin dają, możliwe, że już nie było najświeższe, jednak do daty ważności jeszcze trochę... Myśleliśmy, że skoro "jasne pełne" to lager, ale nie, internety piszą, że to górna fermentacja.  Wygląd: Ciemne złoto, zamglone. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita i umiarkowanie trwała. 7/10 Aromat: Stary chmiel. Lekka stęchlizna, miód, słodycz chyba od utlenienia, co jest dość męczące. I są estry - brzoskiwnia, morela, szampan, ale to jak mocno, a nie są one jakoś szczególnie przyjemne. Oczywiście też słodowość. 3+/10  Smak: Słodkie odsłodowo i ten miód. Jest może lekka goryczka. Wysycenie średnie. Pełnia średnia. Puste i utlenione, nie da się

Zamkowy - Grand Champion PSPD 2020 - Dobry początek

Obraz
Zdaje się, że to koniec akcji #zostawcieCieszyn , o której pisaliśmy na blogu niejednokrotnie . Z tej okazji jedna z ostatnich premier Cieszyna pod skrzydłami Grupy Żywiec. Grand Champion 2020, czyli piwo uwarzone według receptury zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Kooperacja: Browar Zamkowy Cieszyn & Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych & Andrzej Poturalski Nazwa piwa: Dobry początek Styl: Oatmeal stout Ekstrakt 13 °Plato Alkohol 5,0% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny (Maris Otter, Red Crystal, Chocolate), płatki owsiane, jęczmień prażony, chmiel, drożdże" Wygląd: Ciemnobrązowe i nieprzejrzyste. Piana beżowa, średnio obfita, raczej mało trwała. 7/10 Aromat: Kawa, czekolada i zbożowość. Ciastka, kawa zbożowa. Majaczą się w tle także jakieś estry. 8/10 Smak: Kawowe, ale w delikatny sposób. Zbożowe, ciasteczkowe, kawa inka. Jest trochę orzecha od owsa. Niska palona goryczka. Wysycenie średnio wysokie. W miarę wytrawne. Ale gładkie. Pijalne, prz

W której Paris Syndrome były aromaty?

Pamiętacie akcję Brokreacji - wydanie pastry stouta Paris Syndrome w dwóch wersjach z pytaniem w której z nich są aromaty? Brokreacja udzieliła odpowiedzi tym, których to dręczyło... w obu: ,,Paris Syndrome I - aromaty: sernika, jagód + ekstrakt waniliowy Paris Syndrome II - aromat masła orzechowego + ekstrakt waniliowy"

Łąkomin - Dziki dzik na torfowisku

Obraz
Nie od dziś wiadomo, że Łąkomin potrafi mocne piwa. Czy i tym razem to się potwierdzi? Browar: Łąkomin  Nazwa piwa: Dziki dzik na torfowisku Styl: Porter bałtycki leżakowany w beczkach po torfowej whisky single malt Ekstrakt 21°Plato alk. 9,1% obj. Składniki: woda, słody jęczmienne pilzneński, monachijski 1, caramunich 1, caraaroma, carafa special 1, chmiele Lubelski i Marynka, drożdże saflager W34/70 Niepasteryzowane i niefiltrowane Oznaczenie warki nieczytelne Wygląd: Ciemnobrązowe, raczej klarowne, ale nieprzejrzyste przez barwę. Piana beżowa z drobnych, średnich i dużych oczek, mało obfita i średnio trwała. 8/10 Aromat: Weszła beczka. Jest torfowość - spalone kable i lekko dym - wędzonka. Trochę świeżego drewna i wanilii. Do tego śliwka, kawa i czekolada - wszystko wyraźne. Intensywne, złożone, ułożone i przyjemne. Super, super, super! 10-/10 Smak: Jest torf i whisky w smaku. Jest kawa, za tym gorzka czekolada, trochę kakao. Trochę śliwki. Trochę paloności i palona goryczka. Porter

Trzech Kumpli - Gose Saute

Obraz
Gose, czyli stary niemiecki pszeniczny styl, ciekawy i nieprzeciętny, dla niektórych dziwny, bo... kwaśno-słony. Pozostajemy zatem w temacie piw kwaśnych. Trzeba przyznać, że nie często do sklepów trafia gose bez owoców, zatem tego piwa nie mogliśmy ominąć... Browar: Trzech Kumpli - Browar Lotny Nazwa piwa: Gose sautè Styl: Gose Ekstrakt 12,5% wag. alk. 4,9% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, słód pszeniczny, drożdże, sól, chmiel, ziarna kolendry, bakterie kwasu mlekowego lactobacillus" Warka 01.11.2021 Wygląd: Jasno złote, opalizujące, piana tylko chwilowa (co jest typowe w kwasach). 8/10 Aromat: Nuty kwaśne, jogurtowe. Lekko słone. Słodowe. Trochę chyba aromaty siarkowe. 7-/10 Smak: Kwaśne (ale chyba mogłoby być jeszcze trochę bardziej). Delikatnie słonawe, raczej dopiero po kilku łykach, chyba mogłoby być nieco bardziej słone. Goryczki praktycznie brak. Jest kolendra. Trochę słodowości - świeżej zbożowości. Wysycenie średnie. Pełnia niewysoka. Lekkie

Zapowiedź od Trzech Kumpli

Bardzo ciekawą zapowiedź na swoim fb umieścił browar Trzech Kumpli. Imperialny porter bałtycki (Ragnar) leżakowany w beczkach po rumie i po burbonie, a następnie wymrażany! Link do zapowiedzi:  https://www.facebook.com/Browar.TrzechKumpli/posts/1872272256254948

Fortunatus III

Obraz
Post nr 150 (licząc instagram ), warto wrzucić coś szczególnego. Leci trzeci flanders w serii postów. Zdobywca złotego medalu w kategorii "wood and barrel aged sour beer" na European Beer Star 2020 ... Browar: Fortuna Nazwa piwa: Fortunatus Styl: Flanders Red Ale   Ekstrakt 15% wag. alk. 7,77% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, palony; cukier, płatki kukurydziane, słód pszeniczny karmelowy; chmiel Sybilla, drożdże: The Yeast Bay WLP4603 Beersel Brettanomyces Blend, Safale US-05; bakterie: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus lactis, Lactobacillus mesenteroides". Leżakowane w beczce po czerwonym winie z winnicy Châeau Kriwan Niepasteryzowane i niefiltrowane Nr butelki 960 Wygląd: Nieco ciemniejsze i bardziej mętne od duczeski . 8/10 Aromat: No jest inne od duczeski i Rodenbacha. Bardziej wyraziste. Na pewno mocno owocowe - czerwone owoce i śliwka. Jest brettowe (bardziej od poprzednich dwóch). Wyraźnie wyczuwalna b