Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2020

Hopium & Gzub - Samuel Le Saison

Obraz
Hybryda belgijsko-amerykańska wypita do posiłku w Kiełba w gębie w Hali Koszyki w Warszawie... Browar: Hopium & Gzub Nazwa piwa: Samuel Le Saison Styl: American Rye Saison Alk. 6% Wygląd: Barwa bursztynowa (ale nie aż tak czerwona jak wyszła na zdjęciu), zmętnione, z ładną pianą, widać musowanie. 8/10 Aromat: Drożdżowość, estry owocowe w typie banana i moreli, może trochę gumy palonowej, dalej wyraźne, ale nie przytłaczające, fenole - pieprz. Dość mocno słodowość, trooochę w typie karmelu. Słody i drożdże zagrały, jest nawet intensywnie. Za tym jest chmielowość, ale mogłoby być jej nieco więcej, jak na przedrostek American. Profil chmielu - słodkie owoce tropikalne, mango za tym cytrusy i żywica. Ale trzeba też przyznać, że fajnie się te chmiele komponują z estrami i słodowością - sprawia to wrażenie dużej słodyczy. Aromat przyjemny i na pewno złożony i ciekawy. 8+/10 Smak: Oj, tu już słodyczy nie ma, jest zdecydowanie wytrawnie, jak na saisona przystało. Jest trochę słodowości, j

Brokreacja - Imperialny Nafciarz 28° Plato

Obraz
  Kto jest fanem torfu? My tak!   Browar: Brokreacja Nazwa piwa: Imeprialny Nafciarz Styl: Whisky Rye Imperial Brown Porter Ekstrakt 28°Plato Alk. 11% obj. "Składniki: woda, słody: Whisky 45ppm, Pale Ale, Żytni, Chocolate Wheat, Monachijski typ II, Carafa Special typ II, chmiele: Warrior, East Kent Goldings, drożdże, płatki drewna kasztanowego". Niepasteryzowane i niefiltrowane Data rozlewu: 22.06.2020       Wygląd: Ciemnobrązowe i w miarę nieprzejrzyste. Ładna piana, drobno i średnio pęcherzykowa, w miarę trwała i z ładnym lacingiem 9+/10   Aromat: W nozdrza uderza wyraźnie torf - zapach spalonych kabli, aż smyra (choć bywają bardziej torfowe - po bandzie, tu jest jakiś balans). I obok (nie za tym) czekolada, różne rodzaje czekolady - bardzo wyraźne. Dalej trochę suszone owoce i minimalnie orzechy. Genialne. 10/10   Smak: Torf i czekolada, trochę kawy i kwaskowatości z tej kawy, trochę suszonych owoców. Jest goryczka. Jest lekko alkohol, ale bardzo szlachetny. Gęste. Pełne,

WFP12 w kwietniu 2021

Obraz
Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa na swoim  facebooku opublikowali post z planowaną datą 12 edycji - 15-17.04.2021. Dodając: ,,Rezerwujemy stadion! Datę potwierdzimy sami wiecie kiedy Trzymajcie kciuki za ludzkość, mamy nadzieję, że w kwietniu będziemy mieli co opijać! Bądźcie zdrowi i do zobaczenia!" Festiwal dotychczas odbywał się dwa raz w roku. Z powodu pandemii planowana wiosną 2020 12 edycja została odwołana, nie zorganizowano także edycji jesiennej.

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych w  mediach społecznościowych oraz na  swojej stronie ogłosiło, że następne Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych odbędą się w danich 27-30 maja 2021. Kategorie konkursowe to: 1. Niskoalkoholowy stout do 2% alk. 2. Czech Light Pale Lager 3. Koelsch 4. Cream Ale 5. Best Bitter 6. Lichtenheiner 7. Weissbier 8. White IPA 9. West Coast IPA 10. Fruit Milk Stout 11. Gotlandsdricke 12. Straight Lambic 13. Braggot 14. Rauch Doppelbock 15. Wee Heavy 16. Porter Bałtycki BA

W Cieszynie warzy się naprawdę dobre piwa!

#zostawcieCieszyn ciąg dalszy... W  poście na temat planowanego zamknięcia Browaru Zamkowego podaliśmy kilka atutów browaru - że tradycja, że historia, że warzą grand championy itd. Ale, nie zapominajmy, bardzo ważne jest także (a może przede wszystkim) to, że warzy się tam po prostu dobre piwa. Najważniejszym konkursem piwnym w Polsce obecnie jest zdecydowanie  Konkurs Piw Rzemieślniczych "Kraft Roku" . Cieszyn nie będąc browarem rzemieślniczym (a regionalnym i to należącym do koncernu) staje jednak w szranki KPR wraz z browarami rzemieślniczymi, niejednokrotnie pokonując je i zdobywając medale. Na przykład: KPR 2018 : " Klasyczny Porter Bałtycki (18-22º Plato) : Miejsce III: "Porter Cieszyński" - Dominik Szczodry - Browar Zamkowy Cieszyn" "Czeski Jasny Lager (9-14º Plato) : Miejsce II: "Czeski Pils Cieszyński" - Frantisek Sikora - Browar Zamkowy Cieszyn" KPR 2019 : " Brytyjskie Ale: Miejsce I: nie przyznano Miejsce II: nie przyz

Zichovec & Pinta - Road Trip

Obraz
Kooperacja czeskiego nowofalowego browaru, który zbiera ostatnio rewelacyjne opinie z polską Pintą, a więc z wysokimi oczekiwaniami...   Browar: Rodinný Pivovar Zichovec & Browar Pinta Nazwa piwa: 17° Road Trip Styl: New England IPA Alk. 7% obj. Niepasteryzowane i niefiltrowane Wygląd: Piana idealna - drobno pęcherzykowa, trwała, dość obfita, ładnie oblepia szkło. Barwa ciemnożółta, ale nieco sina. Mętne, ale trochę jednak błotniste. Takie przybrudzone i przygaszone, gdyby było bardziej świetliste to dycha. 8/10   Aromat: Jest chmielowo, to na pewno - białe owoce i cytrusowe owoce, za nimi słodkie owoce tropikalne i trochę żywicy. Do tego estry - ananas, brzoskwinia i guma balonowa. Przyjemnie. 8+/10   Smak: Chmielowe - owocowe w smaku. Goryczka nisko średnia. Z podbudową słodową. Lekko słodkawe i przyciężkawe, przez to średnia pijalność. Wysycenie średnie. Może też trochę alkoholowe. 7/10   Nasza ocena: 7+/10 Czy będzie rewanż tych kooperantów w postaci Hazy Disco? 😉    

Zapowiedź Basiora na dzikim torfowisku

Browar Łąkomin na  swoim facebooku zapowiedział na 2. zielonogórskim lotnym festiwalu piwa premierę naprawdę trunku niebanalnego. Co powiecie na... american barley wine... z dzikimi drożdżami... leżakowane w beczce po torfowej whisky?! 😮 Brzmi naprawdę niecodziennie.

Pani burmistrz Cieszyna o planowanym zamknięciu Zamkowego

Głos w sprawie zamknięcia Browaru Zamkowego w Cieszynie zabrała również Burmistrz Cieszyna, Pani Gabriela Staszkiewicz. W swoim poście na Facebooku stwierdziła m.in.: ,, Nie ukrywam, że ta decyzja jest dla nas zaskoczeniem. Nie mieliśmy świadomości, że w aż tak trudnej sytuacji jest Grupa Żywiec. Czekamy na więcej szczegółów. Decyzja, jak i tłumaczenia, które otrzymaliśmy, są dla nas niejasne. Zapewniam, że nie zostawimy tej informacji bez reakcji. (...) To bardzo smutny czas. Jesteśmy zszokowani. Grupa Żywiec podkreśla, że warzy piwa z tradycją, a jednocześnie chce zamknąć browar, w którym piwo powstaje według dawnej receptury, który jest perełką w świecie piwowarskim, architektonicznym, wpisuje się w zabytkowy charakter Wzgórza Zamkowego i jest protoplastą browaru w Żywcu. " Link do pełnej wypowiedzi: https://www.facebook.com/StaszkiewiczGabriela/posts/2698887763717007 #zostawcieCieszyn

Grupa Żywiec planuje zamknąć Browar Zamkowy Cieszyn!

Informacja potwierdzona przez Grupę Żywiec należącą do koncernu Heineken - korporacja planuje zlikwidowanie Browaru Zamkowego w Cieszynie. Będzie to ogromna strata dla lokalnej społeczności Cieszyna - strata nie tylko miejsc pracy, ale miejsca ważnego dla tradycji Cieszyna. Zmakowy działał od 1846 roku! Jako jedyny browar z GŻ warzył nadal metodami tradycyjnymi - bez stosowania High Gravity Brewing, za to stosujący zacieranie dekokcyjne czy otwarte kadzie fermentacyjne. Ponadto w Cieszynie warzy się style nie tylko klasyczne, ale i nowofalowe, w tym Grand Champion - piwa warzone według receptur zwycięzców konkursu piwowarów domowych w Cieszynie. Jeżeli koncern zamknie browar obiecujemy, że nie tylko już nigdy nie kupimy żadnego piwa z koncernu Heineken, ale również będziemy do tego namawiali innych. Żywcu, zamknęliście już wiele browarów, jak Browary Warszawskie czy Hevelius, ale przemyślcie to jeszcze, potencjał Cieszyna naprawdę można wykorzystać i dobrze sprzedać. W mediach społeczn

HOPs.Brothers - Sezon na jagody

Obraz
I nasza kolejna warka! 🥁🥁🥁   Browar Domowy HOPs.Brothers Sezon na jagody Forest fruit saison Ekstrakt początkowy 14°BLG alk. 7% goryczka 35 IBU Najpierw przygotowaliśmy starter drożdżowy. Postawiliśmy na drożdże od Fermentum Mobile - FM21 "Odkrycie sezonu" W zasypie słody jęczmienne - pilzneński, wiedeński, carahell i zakwaszający oraz słód orkiszowy Chmielenie: od początku gotowania czeskim Saaz, pod koniec gotowania angielskie Fuggle, na whirpool słoweński Styrian Golding oraz na ostatnie dni cichej angielski Bramling Cross Gdy ekstrakt przestał spadać przelaliśmy na cichą Na fermentację cichą poszły owoce: jagody - 1/3 wszystkich owoców, pozostałe 2/3 to, mniej więcej po równo, jeżyny, poziomki i maliny oraz śladowe ilości żurawiny. Do odfiltrowania owoców coldcrash jest niezbędny.  Więcej zdjęć i filmów z procesu w  zapisanych instastories . Z efektów jesteśmy zadowoleni. 😊 Autor etykiety: @ vanbruntart (instagram)

Browar Markowy - Białowieskie Lato

Obraz
Podczas wakacyjnego wyjazdu na Podlasie zahaczyliśmy o Hajnówkę, Browaru Markowego nie zwiedziliśmy, jednak w jednym ze sklepów spożywczych stało na półce...     Browar: Markowy Nazwa piwa: Białowieskie Lato Styl: Session New England IPA Ekstrakt 12°BLG Alk. 4,5% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, chmiel: Mosaic, Citra, drożdże" Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 20.02.21     Wygląd: Barwa słomkowa, zmętnione, średnio obfita, raczej drobno pęcherzykowa, ładna i trwała piana z lacingiem. 9+/10   Aromat: Bardzo ładnie chmielowy, dość intensywny - czuć ładnie citrę i mosaica, takie mega cytrusy z wkomponowanymi nieco w tle owocami tropikalnymi, za tym minimalnie białe owoce i żywica. Aromat mimo, że chmielowo w miarę intensywny to jednak zdecydowanie nie przytłacza, jest lekki i rześki. Podbudowa słodowa bardzo delikatna. No bardzo przyjemnie. 8+/10   Smak: Chmielowo w zdecydowanie cytrusowym typie. Trochę owsiane. Goryczka niska.

Fortunatus III w sklepach

Trzecia odsłona Fortunatusa od Fortuny trafiła już do sklepów. Tym razem jest to Flanders Red Ale. Niewielka liczba butelek, każda z nich ręcznie ponumerowana, w dodatku przystępna cena sprawiają, że na pewno trzeba się spieszyć po ten trunek. "Trzeci Fortunatus (alk. 7,77% obj., Ekstrakt: 15% wag.) to piwo, które uwarzyliśmy 22 stycznia 2018 roku. Było ono równocześnie fermentowane i zakwaszane w czasie fermentacji mieszanej, za którą odpowiadały drożdże oraz kilka wyselekcjonowanych szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus, Lactococcus i Leuconostoc. Następnie przelaliśmy je do beczek po czerwonym winie z Château Kirwan. Przy napełnianiu beczek zaszczepiliśmy je kulturą dzikich drożdży Beersel Brettanomyces Blend. I zapomnieliśmy o piwie na naprawdę długi czas… Od uwarzenia do rozlewu upłynęło 30 miesięcy! Efekt to głęboko odfermentowane, wytrawne ale z mnóstwem nut owocowych (mimo, że nie ma w nim żadnych owoców). Całość uzupełnia szczypta derki, drewna oraz lekka opiekana sł

Fierce Beer - Very Big Moose

Obraz
Dzisiaj zdecydowanie niecodzienne piwo... Browar: Fierce Beer Nazwa piwa: Very Big Moose Styl: Imperial Stout Alk. 12% obj. Goryczka 25 IBU W zasypie słody jęczmienne - Pale, Carafa typ III, Cara 30 i płatki owsiane Chmiel: Summit Dodatki: łuska kakaowca, wanilia, cynamon Warka z datą ważności 28.11.2021   Wygląd: W puszce nalane po sam brzeg, po otwarciu przez chwilę wychodziło, ale może się wstrząsnęło przed. Czarne, nieprzejrzyste, ładna beżowa piana z lacingiem - bardzo ładnie. Niestety, po wypiciu na dnie sniftera wyraźny tłuszcz i glutowaty osad (chyba z kakaa) oraz drobinki wanilii lub cymonu (nie do uchwycenia na zdjęciu). Odejmujemy tylko 3, bo pokazało się to już po wypiciu, nie ma tego aż tak dużo, przelana była całość z puszki i kakao chyba nie jest łatwym dodatkiem. Szacun, że nie są to aromaty. 7/10   Aromat: Bardzo wyraźna wanilia, przede wszystkim waniia. Paloność. Kawa. Czekolada. Jest cynamon - muśnięcie, ale dość wyraźnie. Wyraźnie orzechy, taki nugat, nussbeiser, c

HOPs.Brothers - Rex Tenebrarum

Obraz
PREMIERA     Witaj w krainie króla ciemności! W krainie tej odpowiednia kompozycja słodów przełożyła się na ciemną barwę, wysoką pełnię i zawartość alkoholu oraz aromaty palone, kawowe i czekoladowe. Dodatek płatków dębowych wniósł typowe dla starzenia piwa w beczce nuty szlachetnego alkoholu, drewna, orzechów i wanilii.⠀ Otwórz i niech Cię pochłonie ciemna otchłań! Browar Domowy HOPs.Brothers - Rex Tenebrarum - Imperial Stout Ekstrakt 21°BLG; alk. 9% obj. ⠀ W zasypie: słody jęczmienne - pale ale, pale chocolate, karmelowy 600 i barwiący, słody pszeniczne - jasny i czekoladowy, słód żytni jasny, płatki owsiane, jęczmień prażony Chmiele: Challenger i EKG Drożdże: gęstwa US-05 Dodatki: amerykańskie płatki dębowe średnio opiekane macerowane w whisky Jack Daniel's Swojego się nie ocenia, więc kilka butelek poszło w świat i czekamy ma opinie. Autor etykiety: @vanbruntart