HOPs.Brothers - Sezon na jagody


I nasza kolejna warka!
🥁🥁🥁


 

Browar Domowy HOPs.Brothers
Sezon na jagody
Forest fruit saison

Ekstrakt początkowy 14°BLG
alk. 7%
goryczka 35 IBU

Najpierw przygotowaliśmy starter drożdżowy. Postawiliśmy na drożdże od Fermentum Mobile - FM21 "Odkrycie sezonu"



W zasypie słody jęczmienne - pilzneński, wiedeński, carahell i zakwaszający oraz słód orkiszowy



Chmielenie: od początku gotowania czeskim Saaz, pod koniec gotowania angielskie Fuggle, na whirpool słoweński Styrian Golding oraz na ostatnie dni cichej angielski Bramling Cross

Gdy ekstrakt przestał spadać przelaliśmy na cichą



Na fermentację cichą poszły owoce: jagody - 1/3 wszystkich owoców, pozostałe 2/3 to, mniej więcej po równo, jeżyny, poziomki i maliny oraz śladowe ilości żurawiny.

Do odfiltrowania owoców coldcrash jest niezbędny.


 Więcej zdjęć i filmów z procesu w zapisanych instastories .


Z efektów jesteśmy zadowoleni. 😊

Autor etykiety: @vanbruntart (instagram)

Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023