Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2021

Ogłoszono kategorie MPPD 2022

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych ogłosiło kategorie konkursowe Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2022. Jest to jubileuszowa 20ta edycja, a kategorie konkursowe to style kolejnych grand championów uwarzonych przez Browar Zamkowy Cieszyn. https://kpd.pspd.org.pl/opisy-stylow-mppd-2022/

Clock - Anežka

Obraz
Clock to czeski browar powstały w 2012 r. mający w swoim portfolio dużo piw nowofalowych. Najwyżej notowane na untappd, ze średnimi powyżej 4, są risy leżakowane w różnych beczkach czy pistacjowy pastry stout. My jednak zdecydowaliśmy się sprawdzić jak ten czeski nowofalowy browar radzi sobie z ich rodzimą klasyką... Browar: 🇨🇿 Pivovar Clock Nazwa piwa: Anežka Styl: 🇨🇿 Světlý Ležák [untappd: Pilsner - Czech] Ekstrakt 11° Alk. 4,5% obj. Goryczka 35 ibu "Složení: voda, ječné slady, upravený chmel", mowa jest także o aromacie słodu pilzneńskiego i chmielu żateckiego oraz chmieleniu na zimno i " Vařeno na dva rmuty", co by chyba oznaczało dekokcję? Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 13.11.2021 NP21/476 Aktualna średnia untappd: 3,55/5 A, ta cena na butelce to nie nasza waluta, jak coś. 😉 Klar z może minimalną opalizacją. Piana buduje się bardzo chętnie, jest puszysta i pozostaje praktycznie przez całą degustację. W aromacie mocno słodowe - świeże z

2x Polish Hoppy Rice Pils

Obraz
  🥁🥁🥁 PREMIERA 🥁🥁🥁 W browarze HOPs Brohers kolejna warka! Tym razem Polish Hoppy Rice Pils 12°BLG z solidną dawką chmieli @polishhops w dwóch wersjach. W zasypie głównie słód pilzneński z odrobiną carapilsa i płatków ryżowych. Chmielenie w obu wersjach na początek gotowania Iunga, pod koniec gotowania Exp2/20 i "na whirpool" Exp2/20. Natomiast chmielenie na zimno w wersji 1 Exp2/20 w wersji 2: Książęcy, Vermelho, Exp2/20 i Exp3/20. Za fermentację odpowiadały stare i dobre W34/70. Autorem etykiety oczywiście @vanbruntart Obie wersje wyszły mocno chmielowe w naprawdę nowofalowym typie, jednak nieco innym niż amerykański czy australisjki.

Saison Dupont Biologique

Obraz
Była rozkmina czym się różni Biologique od podstawki. Internety mówią jedynie o składnikach "bio" i widać, że jest o 1 alko mniej, niższa jest też średnia na untappd. U badylarza był akurat tylko Bio, więc pomyśleliśmy, że spróbujemy. Na marginesie, na stronie browaru jest wymieniony w asortymencie także Saison Dupont Dry Hopping Styrian Wolf 🤩, spróbowałby człowiek, ale w Polsce nie widzieliśmy (chociaż mogliśmy przeoczyć). Browar: 🇧🇪 Brasserie Dupont Nazwa piwa: Saison Dupont Biologique Styl wg untappd: Farmhouse Ale - Saison Alk. 5% obj. Refermentowane w butelce Oznaczenie L21013A 02/2023 Aktualna średnia untappd: 3,43/5 Ładnie się prezentuje. Żółte, zmetnione, ale nie całkiem mętne, nie błoto. Widać musowanie. Ładna pianka, która po chwili redukuje się do trwałej obrączki. Oj, bardzo ładnie pachnie! Złożony i przyjemny aromat. Na pierwszym planie wyraźne estry - cytrusy, brzoskwinie, morele. Dalej są fenole - biały pieprz. Minimalna kwaskowatość, w takim cytrus

Zamkowy & Pinta - Kellerski

Obraz
10 lat Pinty i 175 lat Browaru Zamkowego! Browar: 🇵🇱 Zamkowy Cieszyn & Pinta Nazwa piwa: Kellerski Styl: Kellerbier [untappd: Kellerbier/Zwickelbier] Ekstrakt 13°Plato Alk. 5,8% obj. Goryczka 22 IBU "Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski, Caramunich III), chmiel (Magnum, Spalt Select, Tettnanger), drożdże " Aktualna średnia untappd: 3,55/5 Coś słabo nam się pieni. Fajna bursztynowa barwa. Dość klarowne, spodziewaliśmy się większej mętności. Aromat mocno słodowy - zbożowy, chlebowy, delikatnie karmelowy, tostowy, ciasteczkowy. Ale jest również dość wyraźny chmiel, klasyczny, szlachetny, niemiecki - korzenny, ziołowy, może nieco ziemisty. Świeżo, intensywnie i przyjemnie. Generalnie chyba tak właśnie powinien pachnieć frankoński kellerbier. Do tego czystość, a w kellerze i tak z racji niedolagerowania do zaakceptowania są aromaty pochodzące z fermentacji. W smaku słodowe, ale z dobrym balansem względem chmielu. Słodowość sprawia trochę słodk

Golem - Gehenna

Obraz
Piwo z przeszłości... Browar: 🇵🇱 Golem (u warzone w Browarze Czarnków) Nazwa piwa: Gehenna Styl: Whisky Extra Stout [untappd: Smoked Beer] Ekstrakt 18°BLG alk. 7,5% obj. "Zawiera słód jęczmienny i żyto palone" "Spożyć do: 31.03.2018". My otworzyliśmy w lato 2021. 😀 Aktualna średnia untappd: 3,62/5 Piana praktycznie nie buduje się. W aromacie jest już niestety wyraźny sos sojowy, ale poza tym super - nadal wyraźna torfowa wędzonka (podkłady kolejowe, asfalt, bandaże), trochę kawy i bardzo wyraźne suszone owoce, śliwka, wędzona śliwka, naprawdę wyraźna wędzona śliwka, taka śliwka podwędzona torfem, śliwka w asfalcie. W smaku torf, kawa i lekka goryczka. Ale bardzo niskie wysycenie - prawie bez gazu, płaskie oraz bardzo mało ciała - mogło stracić czasem. Niemniej, przyjemnie się wypiło. 😀 Bez oceny, gdyż są wyraźne minusy, a spożyte później niż browar zakładał. 😀 I taka myśl: takie torfowe stouty z akuratnym 18°BLG to dzisiaj jakiś wymarły gatunek, a

Pinta & Lidl - Zwycięski Belgian Saison

Obraz
Generalnie raczej nie zaopatrujemy się w Lidlu, ale, tym razem, żeby spróbować  saison wg zwycięskiej receptury piwowara domowego trzeba było zrobić wyjątek. Browar: Pinta & Piotr Nowicki Nazwa piwa: Niech świat pozna Twoje piwo - Zwycięski Belgian Saison Styl wg untappd: Farmhouse Ale - Saison Ekstrakt 15°BLG Alk. 7,6% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, wiedeński, karmelowy 150; słód pszeniczny jasny, słód żytni; cukier trzcinowy; chmiele: do kotła: Perle; na whirlpool: Perle; drożdże Wyeast™ 3711 French Saison" - informacja ze strony browaru (na etykiecie tylko alergeny) Aktualna średnia untappd: 3,54/5    Barwa bursztynowa, albo ciemno pomarańczowa, pieni się tak sobie.  W aromacie są estry i fenole, ale jest przede wszystkim mocno kwaskowe. Jabłko. Kwasowość w saisonach jest ok, ale nie powinna przesłaniać innych cech, a tu trochę tak jest. Fenole idą w sumie trochę w plastik. Może w tle siarka? Ale tu nie jesteśmy pewni.  W smaku słodowe, est

Imperium Prunum Esencja, Barrel Aged od Oskar Blues i... dwa Bourbon County

Obraz
A pewnego razu było spotkanie ze znajomym beergeekiem (nie ma instagrama). Na stół trafiły prawdziwe smakołyki: 🇵🇱 Browar Kormoran - Imperium Prunum Esencja 11% W aromacie wyraźna wędzona śliwka, bardzo śliwkowe. Do tego nuty porterowe, czekolada. Intensywne i przyjemne. W smaku bardzo kompot z suszu, czekolada, śliwki w czekoladzie. Słodkie, jest sporo ciała, ale nie ulep, minimalnie kontrowane goryczką. Wysycenie niskie, alkohol niewyczuwalny. Ułożone, złożone i pycha! No po prostu pycha! Konkretnie nasuskowane. 9+/10 🇺🇲 Oskar Blues - BA21 Vol. 5 - Imperial Stout aged in Bourbon Barrels with coffee beans and vanilla 13,3% W aromacie oj jaka wanilia, turbo wanilia, serio! Do tego trochę mokrego drewna, czekolada i takie świeże ziarna kawy oraz czekolada i kawa "odstoutowe". Aromat naprawdę robi wrażenie! Co w aromacie, to i w smaku, może wanilii trochę mniej. Słodkawe, minimalna kontra paloności. D elikatnie rozgrzewa w przełyku. W ysycenie średnie - mogłoby być może

Rohozec Skalak

Obraz
Jedno z bardziej znanych czeskich piw... 🇨🇿 Pivovar Rohozec - Skalák - Světlý Ležák 🇨🇿 Ekstrakt 11%; alk. 5,0% obj. "Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, žatecký chmiel, produkty chmielowe, antyoksydant: kwas askorbinowy" Data warki 24.02.2022 Wygląd: Złociste - ciemniejsze niż najpopularniejsze eurolagery. Klarowne, z bardzo trwałą czapą piany, która w dodatku ładnie oblepia szkło. 9/10 Aromat: Głównie słodowy - zbożowy, minimalnie karmel, ale ładnie, świeżo, chociaż może nieco mało intensywnie. Żatecki chmiel jest, ale trzeba się trochę wwąchać, wtedy się pojawia nieco ziołowości i minimalnie kwiatowości - i tu chyba minus, ten chmiel mógłby być wyraźniejszy. Jak się zakręci szkłem można poczuć trochę diacetylu. Chyba też troszeczkę żelaza, nie jakoś bardzo mocno, nie odrzuca, ale na skórze wychodzi. 7-/10 Smak: Słodowe, po prostu. Ale jest fajna chmielowa goryczka - nisko średnio lub średnio intensywna, krótka, ziołowa, przyjemna - i to piwo trzeba przede wszyst

Palatum - Pixel Dream

Obraz
Belgian IPA - dość rzadki styl, a wplatywanie belgijskości gdzie się da bardzo lubimy. 😁 Ponadto ta pochodzi z lubianego przez nas Palatum, więc sięgnięcie po to piwo, i to od razu jak wjechało do badylarza, było wyborem oczywistym. Browar: 🇵🇱 Palatum Nazwa piwa: Pixel Dream Styl: Belgian IPA Ekstrakt 15,5° Plato; alk. 6,5% obj.; goryczka 32 IBU (jak to u Palatum, z gwiazdką w jaki sposób wyliczone); hop rate 15 g/l Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, płatki pszenne, chmiel Idaho 7, Vic Secret, Amarillo, drożdże Rozlew/warka 24.08.2021, jak to w ipach Palatum, z terminem 3 miesięcy Niepasteryzowane i niefiltrowane Wygląd: Prezentuje się smakowicie - żółte, zmętnione, biała piana drobno i średnio pęcherzykowa, akurat obfita, dość trwała 9/10 Aromat: Najpierw uderzenie owoców od chmielu i może fermentacji, a zaraz potem wjeżdża belgijski fenolowy sznyt - pieprz, może ten biały, przyprawy nieco korzenne, drożdżowość. W kolejnym niuchu fajnie się to wszystko  balan

Kingpin - Mascarada

Obraz
Kingpin bawił się ostatnio trochę saisonami leżakując je w beczkach, o to jeden z nich: Browar: 🇵🇱 Kingpin Nazwa piwa: Mascarada Styl: Port Wine Barrel Aged Saison Ekstrakt 15,5 Plato alk. 7,5% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, skórka pomarańczy, drożdże", leżakowane w beczkach po czerwonym winie Porto Data ważności 19.01.2022, uwarzone w Browarze Zarzecze Wygląd: Barwa jasno miedziana, herbaciana. Lekko zmętnione. Piana symboliczna. 8/10 Aromat: Rodzynki, suszone owoce, morele, winogrona, wiśnie, wino, lekko cytrus, no są też nuty jakby funky, trochę pieprzu, może delikatnie wanilia. 9/10 Smak: W pierwszym odbiorze bardzo owocowe - wino, morele, coś takiego, jakiś miks, co daje pewne wrażenie słodyczy, ale po chwili w ustach orientujesz się, że jest bardzo wytrawne. Lekka słodowość. Wyraźnie kwaskowe, lekko cierpkawe, może minimalnie taniczne. Lekka goryczka, chyba trochę z tą skórką pomarańczy. Na finiszu goryczka jest bardziej przy

Zakładowy - Ciemny Las

Obraz
Z tym piwem związana jest ciekawa historia, jak ktoś nie słyszał oddajemy głos Zakładowemu " Długo będziemy pamiętać tę noc. Pod koniec czerwca, podczas nawałnicy, drzewo spadło na nasz browar. Były obawy, ale na szczęście nic poważnego się nie stało. Ba, ta historia ma swoje szczęśliwe zakończenie. A to dlatego, że powstało piwo! Gałązki świerku, który runął na budynek wykorzystaliśmy do warzenia leśnego IPA w dwóch wersjach. Przed Wami to ciemne"... Browar: 🇵🇱 Zakładowy Nazwa piwa: Ciemny Las Styl: Czarne Leśne IPA Ekstrakt 16% wag.; alk. 6,6% obj.; goryczka ok. 75 IBU "słody: jęczmienny, pszeniczny, chmiel Sabro, Chinook, Simcoe, drożdże WLP001 - California Ale, dodatki: gałązki świerku" - informacja ze strony, etykieta nie mówi jakie chmiele i drożdże, ani nie wspomina o dodatku Niepasteryzowane i niefiltrowane Nr warki: 1 Wygląd; Ciemnobrązowe, prawie czarne, nieprzejrzyste przez barwę, ale możliwe, że klarowne. Beżowa ładna pianka. 9/10 Aromat: No są

Maryensztadt w swoim lokalu

Obraz
  Szybka recenzja piw browaru Maryensztadt z ich lokalu: Klasycznie - German Pils 4,5% alk. Można wypić, jest pijalny. mocno słodowy z lekkim chmielem, balans mógłby być przesunięty bardziej w stronę chmielu. Jest lekka goryczka, ale spokojnie mogłaby być wyższa. Mogłoby być bardziej wytrawne, jest pełne i trochę słodkawe. Nawet szukałem diacetylu. Słowem: za bardzo czesko, za mało niemiecko. 6+/10 Sourtime - Black Currant 4,5% alk. Ładny owocowo-mleczny aromat, wyczuwalne także inne owoce niż czarna porzeczka, może od fermentacji. W smaku owocowe, kwaskowe, słodkawe. Zaskakująco sporo ciała. Soczkowe. Lekkie, przyjemnie się pije, smaczne. Dużo lepsze byłoby, gdyby było dużo bardziej kwaśne. 8-/10 Nevermind vol. 11 - DDH Hazy Imperial IPA 6,5% alk. Ładny owocowy aromat - chmiele i estry - bardzo owoce tropikalne - multiwitamina, trochę cytrusy i białe owoce. W ustach puchate, pełne i dość słodkie. Goryczka marginalna. Hopburnu na szczęście brak. Soczkowe. Neipy to takie soczki, wi