Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2022

Lubrow - Polska górą!

Obraz
Polska górą! Browar: 🇵🇱 Lubrow Nazwa piwa: Polska górą Styl: Ten Different Hops Polish IPA Ekstrakt 16°BLG Alk. 6,8% obj. "Skład: woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne, chmiel, drożdże", chmiele: Książęcy, Zibi, Amora Preta, Lubelski, Zula, Izabela, Tomyski, Vermelho, Iunga, Exp3/20, trzy szczepy drożdży, nie wiemy jakie Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka z datą 07.07.2023 Barwa złota, trochę zmętnione. Piana jest. Aromat mocno chmielowy i wyraźnie estrowy: Mocno ananas, gruszka, brzoskwinia, białe owoce, landrynki, zielona cebulka, lekko cytrus i ziołowość. Daleko zbożowa słodowość. W smaku powtórka - chmielowe i estrowe. Lekko słodowe. Spore wrażenie słodyczy. Treściwość średnia. Wysycenie średnie. Goryczka zaznaczona, niewysoka, ale delikatnie szorstka, trochę zielonego wrażenia. Minimalnie ściągające. Niezłe, naprawdę niezłe. Ł: 4,00/5 ⠀ M: 4,00/5 Polska guurrooom! Paweł Piłat!

14. Warszawski Festiwal Piwa

Obraz
  14. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa przeszła do historii. Spotkania z super ludźmi i dużo dobrego piwa jak np. Browawamator, czyli wędzony schwarzbier w kooperacji Brokreacji i Browamatora. Świetne piwo! Tradycyjnie podczas jesiennej edycji WFP bylo ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Miłą wiadomością było to, że tytuł Grand Prix WKPD uzyskał nasz dobry znajomy Piotr Osiński (nieinstagramowy) za swojego brett saisona, który zostanie uwarzony przez Browar Maryensztadt. A dodać warto, że jeden z nas sędziował w tej kategorii i tak, zwycięski brett saison to był naprawdę sztos! Gratulacje, Piotrek! Do zobaczenia w kolejnej edycji.

Olimp - Reja

Obraz
Wymrażany dzikus Browar: 🇵🇱 Olimp Nazwa piwa: Reja Styl: Ice Sour Brett Fruit Ale Barrel Aged Alk. 15% obj. "S kładniki: woda, słody jęczmienne, chmiele, dodatki: sok NFC z malin, sok NFC z wiśni, sok NFC z czerwonej porzeczki, bakterie lactobacillus, drożdże brettanomyces blend" ⠀ Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 1.12.2023 Ciemnoczerwone, zmętnione, piana znikoma. Ło, ale aromat! Mega wyraźne bretty, jest koń, stajnia, ale też bardzo owocowa brettowość. Do tego owoce z dodanych soków, raczej ogolnie jako "czerwone owoce", chyba trudno je rozpoznać z osobna. Trochę odleżakowych suszonych owoców, śliwek, moreli cos takiego. Jest wanilia, dębina. Z czasem coraz bardziej wanilia i te suszone owoce. Bardzo intensywne aromatycznie i bardzo przyjemne. A! alkohol naprawdę całkowicie ukryty! W smaku też owoce z brettami w dobrym balansie. Kwaśne, cierpkawe, ale nie wykręca. Delikatne wrażenie słodyczy od owoców i leżakowania, ale generalnie jest zdecydowani

Dwie desitki: Skřečoňský Žabák vs Pivovar Tišnov

Obraz
Pewnego razu w Czeskiej Baszcie w Warszawie dwie czeskie desitki. 🇨🇿 Minipivovar Skřečoňský Žabák - 10° světlý Alk. 3,7% obj. Barwa praktycznie słomkowa. Słodowość bardzo fajna, takie świeżutkie zboże i odrobina biszkopta. Jest ziołowa chmielowość, zwłaszcza na finiszu. Dwuacetyl lekko obecny poszerzając bukiet słodowy. Jak na 10 dość pełne, pewnie dzięki zejściu tylko do 3,7% i obecności dwuacetylu. Wyraźna i przyjemna goryczka. Pijalne, smaczne, orzeźwiające. ⠀ Ł: 4,25/5 M: 4,25/5 🇨🇿 P ivovar Tišnov - Tišnovské Pivo - S větlé výčepní pivo Ekstrakt 10° Alk. 4% obj. Barwa złota, ciemniejsza od żabaka. Głównie dwuacetyl, za nim słodowość, leciutko chmiel. Goryczka jest, ale za niska. Bywają lepsze, ale i tak da się wypić. ⠀ Ł: 3,00/5 M: 3,00/5

Cieszyński KPD

Obraz
Międzynarodowy Cieszyński (przeniesiony do Warszawy) Konkurs Piw Domowych. Na zdjęciu komisja czeskich pilsów. Gratulacje dla medalistów wszystkich kategorii.

Rosanke z Brokreacji

Obraz
Drugie piwo z polskiej trójki All Beers Matter. Jest to rosanke, historyczny styl rzadko widywany w sklepach. Browar: 🇵🇱 Brokreacja Nazwa piwa: All Beers Matter Styl: Rosanke Ekstrakt 10°Plato Alk. 4,1% obj. "Składniki: woda, słody jęczmienne, owsiany, żytni i pszeniczny, miód, chmiele, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, kwiat słonecznika, kurdybanek, drożdże " Z wyglądu brązowe, sprawia wrażenie nieco błotnistego. W aromacie na pierwszym planie zioła, z mega dominacją mięty, jak dla nas jest trochę zbyt miętowe. Za tym zbożowa, chlebowa i karmelowa słodowość, owocowe estry i chyba trochę miodu. Smak słodowo-ziołowy, z estrowym tłem. Lekko słodkawe. W smaku trochę lepszy balans, ziołowość kontruje słodowość. Goryczka niska, ziołowa. Wysycenie niskie. Jak na parametry jest sporo ciała. Na początku człowiek się obawia, że będzie mało pijalne przes swój specyficzny smak, jednak z czasem się przyzwyczaja i nawet da się pić. Chyba nie do końca nasz klimat, ale warto był

Warszawski Konkurs Piw Domowych

Obraz
W miniony weekend mieliśmy przyjemność sędziować w XII Warsszawskim Konkursie Piw Domowych. Super impreza, dobra organizacja, super ludzie, grono bardzo doświadczonych sędziów i sporo dobrych piw. Michał sędziował w kategoriach: Wędzony FES - eliminacje Nie było łatwo piwowarom złapać dobry balans między torfowością a nutami ciemnych słodów. Dużo piw był zbyt mocno wędzonych lub przeciwnie - zbyt słabo. American Wheat (kategoria z największą liczbą zgloszeń) - eliminacje i finał Tu z kolei dużą część piw trapiło przechmielenie, które nie zostawiało miejsca pszenicznej słodowości. Łukasz sędziował: Roggenbier - eliminacje i finał Tutaj odpowiednia fermentacja (wbrew pozorom drożdże weizenowe nie są łatwe "w obsłudze") i osiągnięcie właściwego balansu (estry-fenole, uwypuklenie żytniego charakteru słodowości i nieprzesadzenie ze słodami karmelowymi) również było trudnym zadaniem. Brett Saison - eliminacje i finał Sztosowa, ale i niełatwa kategoria. Finalistom udało się jednak,