Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2021

Brokreacja - Lazy Hog

Obraz
Piliśmy obaj już to piwo w zeszłym roku. Niestety notatka nam wtedy przepadła, a pamiętamy, że nam smakowało, więc powtórka... Browar: 🇵🇱 Brokreacja Nazwa piwa: Lazy hog Styl: Beetroot Lemon Sour Ale Ekstrakt 10° alk. 4,5% obj. "Składniki: woda, słody: Pale Ale, Płatki Owsiane, Pszeniczny, sok z buraków, sok z cytryny, laktoza, kwas mlekowy, chmiele: Centennial, Tomahawk, drożdże" Czyli nie zakwaszenie, a dodany kwas mlekowy. A buraki i cytryny to sok. I na co ta laktoza? Warka 19.05.2021 Wygląd: Czerwona piana była chwilowa (co dla kwasów typowe) i po jej opadnięciu wygląda jak hmm... barszcz czerwony (bez śmietany) lub zakwas z buraków. Nawet barwi po buraczanemu. Fajne. 9/10 Aromat: Jogurtowy, buraczany, trochę jakichś owoców, cytrusów, może ta cytryna. 7+/10 Smak: Jest kwaśne. Trochę buraka, trochę cytryny. Mimo laktozy raczej w kierunku wytrawności, no może lekka słodycz na finiszu się pojawia, ale nie wchodzi w klimaty pastry (i dobrze!). Goryczki brak.

Brokreacja rusza z nową serią klasyków - All beers matter

Obraz
Po prostu oddajmy głos Brokreacji, który nas niesamowicie cieszy: "Nie wiem, jak Wy, ale my pokochaliśmy piwną rewolucję za różnorodność. Za warzenie stylów zapomnianych, odrzuconych, pewnie nawet niechętnie kupowanych, bo "nudnych". Za to, że możemy, sięgając po kolejne piwa, odkrywać coś nowego, sprawdzać, jak to drzewiej bywało i cieszyć się historią piwowarstwa. Dlatego też doszliśmy do wniosku, że pośród tych wszystkich ipek, piw leżakowanych w beczkach, słodkich, z dodatkami (które też przecież uwielbiamy), jest miejsce dla ich Dziadków. Rewelacyjnych z innego względu, bo pokazujących, że mając raptem dwie roślinki (zboże i chmiel), grzyby (drożdże) i wodę można wyczarować tak zupełnie różne napoje. Przed Wami pierwsza, kłaniająca się w pas piwom z Wysp Brytyjskich, odsłona serii All Beers Matter. Na dzień dobry serwujemy Państwu: Bitter. (w duchu ESB) - alk. 5,2% obj., 12 Plato Irish Red Ale - alk. 4,6% obj., 12 Plato Oatmeal Stout - alk. 4,6% obj., 14 Plato&qu

Dwa nowe Grodzisze na świecie

Jak wiadomo, nasz rodzimy styl, czyli piwo grodziskie, bywa warzony także przez zagraniczne browary, np Live Oak Brewing z Teksasu. W ostatnim czasie ogłoszono dwa kolejne. Pierwszym z nich jest następny grodzisz z USA: https://facebook.com/fontaflorabrewery/photos/a.519137874840153/3867808509973056/?type=3 Z kolej w Portugalii na rynek idzie grodziskie leżakowane w beczce po torfowej whisky! https://facebook.com/story.php?story_fbid=2797658603783716&id=1482838028599120

10 lat Ataku chmielu! 10 lat polskiego kraftu!

Obraz
W zeszłym roku obchodziliśmy 10 lat od uwarzenia A'la Grodziskie  , czyli wskrzeszenia stylu grodziskiego przez ludzi przyszłej Pinty. To oznacza, że w tym roku, konkretnie dzisiaj, przypada 10 lat od uwarzenia pierwszej warki Ataku Chmielu - pierwszego w Polsce American IPA, co uważane jest za początek piwnej rewolucji w naszym kraju. Od czasu premiery Ataku ipy bardzo się zmieniły. Wydaje się jednak, że to piwo może nadal smakować, w sklepach chyba się sprzedaje, a w 2019 na Konkursie Piw Rzemieślniczych zdobyło brązowy medal w kategorii East Coast IPA. No więc sprawdźmy jak Atak chmielu smakuje w 2021, może nas zaskoczy w erze hejzi ipek... Browar: 🇵🇱 Pinta Nazwa piwa: Atak Chmielu Styl: 🇺🇲 American IPA Ekstrakt 15°Plato alk. 6,1% obj. "Składniki: woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Melanoidowy, Carared, Carapils; chmiele Simcoe, Citra, Cascade, Amarillo; drożdże Fermentis SafAle US-05" - no są słody karmelowe, a nawet melanoidowy Warka 11.10.2021 Wygląd: B

Hoppy Grodzisk na Michael Jackon's Day

Obraz
 Dzisiaj jest rocznica śmierci Michaela Jacksona, więc Michael Jackson's Day. Zastanawialiśmy się jakim piwem można świętować. Jackson był wielkim znawcą i fanem piwnej Belgii, a numerem 1 dla niego był Westvleteren XII. Jednak, patrząc na wkład Jacksona w sklasyfikowanie i opisanie stylów piwnych to jednak chyba każdym. Na pewno można także polskimi skarbami piwowarskimi, Jackson miał duży wklad w wyodrębnienie i opisanie porteru bałtyckiego. A piwo grodziskie umieścił na liście piw klasy światowej, czyli takim must have każdego miłośnika piwa na świecie. Wyjątkowość grodzisza nie przeszkadzała jednak @lechpiwo w zamknięciu w 1993r. browaru w Grodzisku Wlkp.. Pamięć o grodziskim była podtrzymywana przez pasjonatów, w tym piwowarów domowych, co przyniosło przed kilkoma laty reaktywację stylu, a następnie browaru Grodzisk. No więc stawiamy dzisiaj na grodzisza, jednak z pewną wariacją, bo chmielony amerykańskimi chmielami. Jest to piwo uwarzone według receptury zwycięzcy Grodziskie

Miłosław bezalkoholowy witbier

Obraz
Chyba drugi na polskim rynku bezalkoholowy witbier po Trzech Kumpli (którego akurat nie piliśmy). Czy nowy Miłek okaże się idealnym piwem do picia w lecie na trawie w parku i przebije Miłka bezalko IPA? Browar: 🇵🇱 Fortuna Nazwa piwa: Miłosław Styl: Bezalkoholowy Witbier Ekstrakt 7,7% wag.; Alk. < 0,5% obj. Goryczka 17 ibu "Składniki: woda, słód pszeniczny, chmiel: Centennial, naturalny aromat, pulpa calamansi, kolendra, skórka pomarańczy, drożdże" Aromat? Zatem jest to drugi, po Grimbergen Bianche od Carlsberga, witbier z aromatem, którego znamy. Warka z datą ważności 27.02.2022 Kapsel czarny golas. Jak to? IPA ma firmowy! 😀 Wygląd: Bardzo jasna barwa, słomkowa. Lekkie zmętnienie, witbiery bywają dużo bardziej mętne. Piana dość obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, bardzo trwała. 8/10 Aromat: Przede wszystkim bardzo mocno cytrusowe - pewnie ta pulpa calamansi zrobiła ten aromat (jest w tym jakieś podobieństwo do Grodzisk Mango Ale), może skórka pomarańczy,

Ayinger - Celebrator

Obraz
20 marca jest Dzień Koźlaka, więc otwieramy jednego z bardziej znanych koźlaków dubeltowych... Browar: 🇩🇪 Ayinger Nazwa piwa: Celebrator Styl: 🇩🇪 Doppelbock Ekstrakt 18,5°; alk. 6,7% obj. - niedużo alkoholu, jak na doppelbocka. Jednak, jeżeli przyjmiemy, że ekstrakt początkowy standardowego bocka jest od 16 do 17,5 (BJCP) czy 18 (PSPD) no to ledwo, ale wpada w doppelbocki Oczywiście woda, słód jęczmienny, chmiel Warka z datą ważności 08.21 Na butelce fajna zawieszka z koziołkiem. Wygląd: Ciemnobrązowe, ale zdecyowanie klarowne. Beżowa piana drobno pęcherzykowa, umiarkowanie obifta i umiarkowanie trwała, pozostawia lekki lacing. 8+/10 Aromat: Mocna słodowość - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, trochę karmel. I do tego naprawdę dużo suszonych owoców, śliwek, może wiśni, może moreli. Naprawdę przyjemne i złożone. 9/10 Smak: Słodowe, chlebowo-karmelowe, jeden z braci: też kawa zbożowa. Jest dla kontry lekka goryczka ze słodowym posmakiem. 6,7% alko z ekstraktu 18

Guinness

Obraz
Dzisiaj jest dzień św. Patryka, a więc wypada otworzyć coś irlandzkiego... Browar: 🇨🇮 St. James’s Gate Brewery Nazwa piwa: Guinness Draught Stout "Składniki: woda, słód jęczmienny, prażony jęczmień, jęczmień, chmiel, azot" Warka z datą ważności 02.10.2021 Wygląd: Ładny efekt kaskadowy od azotu. Ciemnobrązowe, nalane jest nieprzejrzyste przez barwę, ale pod koniec ukazuje się klar. Piana od azotu puszysta - kremowa w barwie i teksturze, nie zmienia się, utrzymuje się cały czas. 9+/10 Aromat: Delikatna kawa, paloność i kakao. Zbożowa słodowość. Ale to wszystko mało wyraźne, bardzo mało, nawet jak na dry stouta. 6+/10 Smak: Lekko kawowe z delikatną kawową kwasowością. Zbożowość. Na pewno jest kremowa tekstura. Dość wytrawne, ale wodniste, nawet jak na dry stout. Bardzo brakuje też paloności i jakiejkolwiek goryczki. Jest pijalne. 6+/10 Pod kremową pianką - trochę piwo, trochę woda, ale w pubie można wypić. 6+/10 Na ostatnim zdjęciu kulka, gdyby ktoś był ciekawy jak

Modern od Funky Fluid vol. 2

Obraz
Namawialiście w komentarzach i wiadomościach na instagramie, żeby dać drugą szansę (  link do pierwszej degustacji ) i nadarzyła się okazja. Odezwał się do nas Paweł Piłat z PolishHops , który dostarczył polskie chmiele do tego piwa i zaproponował wysyłkę innych puszek. Bardzo miły gest, tym bardziej, że to przecież nie chmiel spowodował utlenienie. Data ważności jest taka sama. Zresztą, jak widzieliśmy na profilu  @browarfunkyfluid , kolejna warka poszła chyba w Zarzeczu w butelki. No dobra, spróbujmy... Wygląd: No ładnie się prezentuje. Jest żółto, świetliście, soczyście, zachęca do spróbowania. Aromat: Nooo, zupełnie inne piwo od poprzedniego. Nie ma nut utlenienia. I dużo wyraźniejszy chmiel. Bardzo fajna chmielowość i chyba jest do rozpoznania, że chodzi o polskie odmiany, ta chmielowość jest nieco inna niż z odmian z USA czy antypodów - nuty "typowego chmielu" i różnych owoców, białych i zielonych, świeżości, cytrusowy (ale limonka, nie pomarańcza) z lekką kwaskowoś

Wyniki Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych

Ogłoszono także zwycięzców Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych. https://facebook.com/story.php?story_fbid=3805427672886897&id=234915693271464 Ciekawostką jest to, że zwycięzca kategorii Rauchbock uwarzy to piwo z Maltgardenem. Przyznamy, że, naszym zdaniem, będzie to niezłe urozmaicenie portfolio browaru pełnego hazy ipek, pastry sourów i słynnych pastry stoutów.

Wyniki konkursu Pinty i Lidla

Na stronie konkursu i w mediach społecznościowych ogłoszone zostały wyniki konkursu "Niech świat pozna Twoje piwo". Konkursu, w którym było 562 zgłoszeń, w tym w samej kategorii Sessio IPA 239, co jest rekordem zgłoszeń w polskich konkursach. Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i finalistom! https://www.browarpinta.pl/konkurs https://facebook.com/story.php?story_fbid=3741760482558792&id=140220382712838&anchor_reactions=true

Piwoteka stawia browar stacjonarny

Na swoim facebooku Piwoteka zapowiedziała powstanie browaru stacjonarnego w Nowym Mieście Lubawskim. W poście tłumaczą także dlaczego nie w Łodzi. Otwarcie "wcale nie tak daleko, jakby mogło się wydawać". https://www.facebook.com/BrowarPiwoteka/posts/3841664552580817

Łąkomin - Basior na dzikim torfowisku

Obraz
Kolejna wersja - wariacja Basiora, czyli, można powiedzieć, flagowego piwa Łąkomina i zdobywcy wielu medali. Wersja, którą, od razu po jej ogłoszeniu w mediach społecznościowych, wiedzieliśmy, że musimy mieć ... Browar: Łąkomin Nazwa piwa: Basior na dzikim torfowisku Styl: American Brett Barley Wine Bowmore Barrel Aged Ekstrakt 25°Plato alk. 11,5% obj. "Skład: woda, słody: Pale Ale, Caramunich I; cukier demerara, chmiele: Chinook, Citra, Amarillo; drożdże safale US-05" - no i chyba plus dzikusy, jak rozumiemy, chyba nie zbreciło się przez przypadek :) Rozlew: X.2020 Wygląd: Brązowo miedziano bursztynowe. Raczej klarowne. Piana średnie i duże oczka, mało obfita i raczej nietrwała. 8/10 Aromat: Jeden z braci: ja wszystko czuję, drugi z braci: tak, ja też, wszystko, co obiecane! Czuć słodowość, głębię i suszone owoce "odbarleywinowe"! Czuć amerykańskie chmiele - cytrusy zdecydowanie! Czuć dzikusy - kwaśność, koń, owoce! Czuć beczkę - torf, wanilia, trochę kokos! Wsz

Nie ma czegoś takiego jak nudny styl piwa!

Obraz
Zawsze mówiliśmy, że nie cierpimy określenia "nudna Belgia", nudne coś tam... Michał Kopik w krótkim materiale tłumaczy dlaczego takie określenie jest bez sensu. Polecamy:

Funky Fluid - Modern

Obraz
I PA na polskich chmielach? Pewnie! Browar: Funky Fluid Nazwa piwa: Modern Styl: Polish IPA Ekstrakt 16°BLG alk. 6,8% obj. "Składniki: woda; słód jęczmienny; słód pszeniczny; słód owsiany; płatki owsiane; płatki pszenne; chmiel: Oktawia, Zibi, Książęcy, Iunga; drożdże: London Fog" Warka 11.02.2022 Uwarzone w Browarze Nepomucen Wygląd: Ups, nie wygląda zbyt apetycznie. Brązowo herbaciane, błotniste i, nie do uchwycenia na zdjęciu, ale przy brzegach wyraźnie zsiniałe i zszarzałe - chyba utlenienie. Piana jest. 3/10 Aromat: Niestety bardzo wyraźny miód, z każdą chwilą coraz mocniej, po jakimś czasie przykrywający już wszystko - utlenienie. Ale próbując rozpoznać coś za tym utlenieniem. Pojawiały się w internecie zachwyty "jakie tu są tropiki". I tak, to prawda, ale naszym zdaniem ten profil zbudowany jest przede wszystkim London fogi, są ich estry - ananasy, brzoskwinie, owoce tropikalne - aromat kojarzący się z hazy ipami, ale pochodzący od popularnych w neipa droż

Cloudwater - Dank is short for danke

Obraz
Dank DIPA z najlepszego angielskiego browaru w 2020 r. zarówno wg ratebeer, jak i untappd (to drugie wiemy dzięki tabelkom w Excelu słynnego Ramiego)... Browar: 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Cloudwater Brew Co Nazwa piwa: Dank is short for Danke Styl: Double Dank DIPA Alk. 8% obj. Daty ważności nie zapisaliśmy Wygląd: Mętne i ciemnożółte - może mogłoby być jaśniejsze, sprawia nawet wrażenie jakby trochę utlenionego. Piana świetna - puszysta, same drobne oczka, odpowiednio obfita i bardzo trwała. 8+/10 Aromat: Nut utlenienia absolutnie brak. Świeży chmielowy aromat - mocno białe owoce, takie świeże i wytrawne, melon, pomelo, kaki, liczi, trochę leśnych nut, za tym tropikalne słodkie owoce. Ogólnie: rześkie, świeże i przyjemne. 9-/10 Smak: Bardzo, bardzo owocowe w kierunku różnych owoców (mocno melon, trochę pomarańcza i brzoskwinia) nieco z żywicznymi nutami i może delikatnie nafta. Jest zaznaczona goryczka, nisko średnia, krótka, bardzo przyjemna. W tle wyczuwalna jest podbudowa słodowa. Odsł

Do sprzedaży idzie Quad IPA o ekstrakcie 30

Browar Lubrow ogłosił na facebooku nowe piwo. Jest nim poczwórna IPA o parametrach 30°Plato (!), alkohol 13%, hop rate 40g/ ! Zdaje się, że polski rekord. Czy to jeszcze IPA? Czy IPA o ekstrakcie 30°Plato ma sens? Na pewno warto się przekonać. https://facebook.com/story.php?story_fbid=1783157651862564&id=187561638088848

Fortuna podwyższa ekstrakt w RISie

Browar Fortuna na facebooku ogłosił modyfikację piwa Komes RIS. Ekstrakt został podniesiony z 25 na 30 (przy niezmienionej wartości alkoholu - 12%). Do składników dołączył także słód żytni. https://facebook.com/story.php?story_fbid=1783157651862564&id=187561638088848

Zamkowy - Grand Champion - Quadrupel

Obraz
Ostatnie piwo zaprezentowane przez Cieszyn w ramach Grupy Żywiec. Grand champion PSPD 2019, czyli piwo uwarzone wg receptury zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Premierę miało później niż grand champion 2020, gdyż receptura zakładała odpowiedni czas leżakowania... Browar: 🇵🇱 Zamkowy Cieszyn & Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych & Piotr Kaleńczuk Nazwa/styl: 🇧🇪 Quadrupel Ekstrakt 23°Plato; alk. 9,2% obj.; goryczka 35 IBU "Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, wiedeński, Red X, Special B, Red Crystal), słód pszeniczny, syrop kandyzowany, cukier kandyzowany, płatki jęczmienne, chmiel (First Gold, Hallertau Mittelfrüh), drożdże WLP410" Wygląd: Ciemnobrązowe, klarowne. Żółtawa piana, oczka różnej wielkości, umiarkowanie obfita, po chwili zostaje sam krążek. 7+/10 Aromat: Od razu uderza bardzo ciekawy aromat - bardzo intensywna wanilia i trochę śliwka, może trochę suszonych owoców. Słodowość - zbożowość, karmel, ciasteczka, w tle jakby t

HOPsBrothers - Hoppy-break

Obraz
Ideą kolejnej warki było uwarzenie piwa chmielowego, soczystego i niepozbawionego goryczki, ale jednocześnie o niskich parametrach, żeby jego picie było przyjemną i lekką chmielową przerwą... Browar Domowy HOPsBrothers - Hoppy-break - Session Hazy IPA Ekstrakt 13°BLG; alk. 5,6% obj. W zasypie: słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, słód owsiany, płatki owsiane; chmielenie podczas gotowania: Chinook, chmielenie "na whirpool": Cashmere chmielenie na zimno: Sabro; drożdże: WLP521 Hornidal Kveik Ale