Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2022

Schneider Weisse - Cuvèe Barrique 2016

Obraz
Jakiś czas temu spróbowaliśmy takie o to piwo... Browar: 🇩🇪 Schneider Weisse - G. Schneider & Sohn Nazwa piwa: Tap X - Cuvèe Barrique - 2016 Styl: Bavarian handrcrafted Ale aged in oak wine barrels / Weizendoppelbock [untappd: Bock - Weizenbock] Alk. 9,5% obj. "Składniki: woda, słód pszeniczny, słódjęczmienny, chmiel, drożdże" Data przydatności 20.01.2021 Aktualna średnia untappd: Barwa brązowa, rubinowa, wpada w czerwień. Piany po chwili od nalania brak.  Aromat jest bardzo funky, kojarzy się np. z flandersami - owoce, lekko skóra. Wino, czerowne owoce, winogrona. Za tym słodowość w zboże, toffi i melasę. Suszone owoce, rodzynki. Wyraźna wanilia. Daleko z tyłu może i jest też banan.  Smak dziki i kwaskowy. Ale przyjemnie kwaskowy, owocowy. Delikatnie octowe. Słodowe, jest mocna słodowość, są te toffi i melasa. Rodzynki. Trochę tanin z beczki. Wanilia. Dość treściwe. Alkohol ładnie ukryty. Wysycenie średnie. Smaczne, pijalne.  No bardzo dobre. Może trochę się kojarzyć z

XIII Warszawski Festiwal Piwa

Obraz
Czas podsumować 13. edycję WFP. Oczywiście kraft to ludzie, więc wielkie dzięki wszystkim, z którymi udało się spotkać! Jeżeli chodzi o stronę piwną, trzeba powiedzieć jasno: jeszcze nie wszystko w polskim krafcie stracone! Browary oferowały całe mnóstwo piw innych DDH Hazy TIPA czy pastry z piankami marshmallow lub innymi dodatkami. Było różnorodnie, było ciekawie, było dobrze. (Uwaga, zaczną się subiektywne wyróżnienia).⠀ Były piwa lekkie jak Hoppy Grodzisz chmielony Nelsonem w kooperacji Browaru Markowego z pubem Same Krafty. Były też bardzo boomerskie style jak Altbier z Palat um. PSPD (które także miało swoje stoisko) bieżący rok ogłosiło rokiem saisona. Obowiązkiem było więc spróbować czegoś w tym stylu. Był jakiś wybór, np. ten z Browaru Warszawskiego lub spośród dostępnych kilku wariacji z innych browarów. Browar Warszawski był w strefie browarów debiutujących. Z tej strefy ogólnie bardzo fajnie zaprezentował się Browar Nieczajna. Cieszy nas, że na festiwalu było całkiem sporo

Czarna Owca - Hybrid Spirit

Obraz
Brązowy medal ostatniego KPR w wymrażankach. Browar: 🇵🇱 Czarna Owca Nazwa piwa: Hybrid Spirit Styl: Ice Distilled Quadrupel Cognac Barrel Aged [untappd: Belgian Quadrupel] Alk. 14% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, cukier kandyzowany, chmiel, drożdże " Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 30/09/2024 Aktualna średnia untappd: 4,01/5 Barwa rubinowo-machoniowa. Taka wyraźna czerwień. Piana szczątkowa. W aromacie bardzo wyraźny koniak. Ale nie jest alkoholowe. Bardzo owocowe, takie czerwone owoce, wiśnie wyraźnie, trochę winogron, wino, takie owoce leśne, dżem. Daktyle, figi, rodzynki. Wyraźne morele. Melasa. Trochę przypraw. Wow, super! W smaku słodkie i kwaskowe, dość wyraźna kwasowość, która jest nieco zaskakująca, ale super balansuje i dodaje pijalności. Alkohol ukryty. Bardzo owocowe odestrowo i od koniaku, bardzo koniakowe. Lekko drewniane. Ale naprawdę bardzo owocowe. Słodowe, melasa. Wysycenie niskie. Jest coś ciała, ale pośród wymrażanek nie jest jako

Buzdygan Turborozkoszy vs Sanctum Cocos

Obraz
Na św. Patryka pojedynek dwóch stoutowych kokosowców. Słynnego Buzdygana Turborozkoszy porównaliśmy z piwem z estońskiego Puhaste. Browar: 🇵🇱 Harpagan Nazwa piwa: Buzdygan Turborozkoszy Woodford Reserve Double Oaked Barrel Aged Styl: Carribean Ultra Imperial Stout [untappd: Stout - Imperial/Double Pastry] Ekstrakt 33% wag. Alk. 16% obj. "Składniki: woda, słody jęczmienne, słody żytnie, cukier kandyzowany, wiórki kokosowe, słód pszeniczny, jęczmień prażony, granulaty chmielowe, kawa, kakao, drożdże piwowarskie " Aktualna średnia untappd: 4,35/5 vs Browar: 🇪🇪 Pühaste Nazwa piwa: Sanctum Cocos Styl: Rum Barrel Aged Imperial Stout with coconut [untappd: Stout - Imperial/Double] Ekstrakt 31°P Alk. 13,7% obj. "Słody: Pale, Munich, Chocolate, Brown Supreme, Biscuit, Carafa Special; Chmiel: Columbus" Aktualna średnia untappd: 4,43/5 Wygląd Buzdygan: Ciemnobrązowe, piany praktycznie brak. Pływają jakieś farfocle, ale przy tylu i takich dodatkach - mają p

Pinta Miesiąca - Marzec 2022

Obraz
  Pinty Miesiąca to obecnie głównie ipy lub coś pokrewnego. Więc sięgamy po nie tylko, gdy czymś szczególnym nas zaintryguje. Tak było w maju 2021, gdy rozkminialiśmy cóż to jest Cold IPA. Fajnym tematem była też Amora Preta w Farmhouse IPA. Co tym razem? 1. W tym miesiącu jest pewna kontrowersja. Tegoroczne Pinty miesiąca mają być powrotem do chmielowych korzeni. Rozumielibyśmy chmiele na c - Cascade, Centennial, Columbus,  Chinook czy Citra, rozumielibyśmy Simcoe czy Amarillo, ale... Sabro jako korzenie? 2. Zawsze nas interesują ekspertementy z drożdżami. Czy nie one i fermentacja są najważniejsze w tej zabawie? Wyznaczają podstawowy podział na piwa dolnej i górnej fermentacji oraz bardziej szczegółowe - Anglia, Belgia itd. Profil piwa to w dużej mierze profil fermentacyjny. Nawet w kontekście chmielenia w Hazy IPA zwraca się dzisiaj mocno uwagę na biotransformację, którą drożdże dokonują na związkach pochodzących z chmielu. A co mamy tutaj? Pinta oprócz standardowych dla Hazy IPA

Trillium - Fated Farmer Chardonnay

Obraz
Kolejne kalendarzowe... Browar: 🇺🇸 Trillium Brewing Company Nazwa piwa: Fated Farmer: Chardonnay Styl: Barrel Fermented Wild Ale [untappd: Wild Ale - American] Alk. 7,5% obj. Aktualna średnia untappd: 4,14/5 Żółte, złote. Zmetnione. Piana szybko znika. W aromacie mocno bretty - jest dziko - bardzo owocowo, jest końska derka, siano, stajnia. Zauważalny ocet, ale taki lekki i dopełniający kompozycji, nie hardcorowo dominujący. Na drugim planie winogrona, białe owoce, które także fajnie się komponują. Tutaj chardonnay jest wyraźne ze swoimi nutami jabłkowymi, melonowymi, ananasowymi i kwiatowymi. Wino Odrobina dębiny. Baaardzo przyjemnie. W smaku ło! Dzikie. Winogronowe. Bardzo takie owocowe, zarówno od winogron, jak i od fermentacji. Trochę dębiny. Z początku sprawia lekko słodkawe wrażenie, ale finisz całkowicie wytrawny, lekko ściągający. Octu tylko odrobina. Lekko kwaskowe. Cierpkawe. Wysycenie średnie. Treściwość średnia. Smaczne. Bardzo dobrze zbalansowane. Kurna, jakie to

Domowy American Wheat od Otto Von Nola

Obraz
Domowe piwo od @ottovonnola , a jest to: American Wheat 11,5°Pato, 4,5% alk. Słody Pale Ale i Pszeniczny; chmiele Citra, Cascade i Mandarina Bavaria; drożdże Mangrove Jack's Californian Lager Przyznajemy, dawno nie piliśmy American Wheata, ucieszyliśmy się z takiej paczki. Spróbujmy... Żółte, zamglone, biała pianka. Aromat wyraźnie chmielowy - cytrusy, te kwaśniejsze i wyraźna mandarynka, melon, jakieś owoce tropikalne. Delikatna podbudowa słodowa jak bułka pszenna. Smak wyraźnie chmielowy w cytrusowym typie, trochę tropików. Minimalnie kwaskowe, skojarzenie z kiwi. Leciutki granulat. Delikatna podbudowa słodowa. Treściwość lekka jak trzeba. Balans na linii słodycz-wytrawność. Goryczka średnia lub nisko średnia. Bardzo smaczne. Cholernie pijalne, no w opór. Orzeźwiające. Bardzo fajne piwo, naprawdę! Jeżeli chodzi o jasne chmielowe piwa to chyba te sesyjne są lepsze niż mocsrze o nie wiadomo jakich parametrach. @ottovonnola , dzięki wielkie!

Widawa: Porter Wędzony & 9th Anniversary BA

Obraz
Kraft Roku 2021! Piwo, które jednak wywołało trochę kontrowersji w zeszłym roku, a że kwaśne, a że puste, a że coś. W zestawie wraz z wędzonym porterem, który przed laty (2015) również był Kraftem Roku i fajnym szkłem produkcji Rastal.  Dobra, lecimy. Najpierw wędzony: Browar: 🇵🇱 Widawa Nazwa piwa: Porter Bałtycki Wędzony 24° Styl: Smoked Baltic Porter [untappd: Porter - Imperial/Double Baltic] Ekstrakt 24 Alk. 9,5% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże " Niepasteryzowane i niefiltrowane Warka 25.05.2025 Aktualna średnia untappd: 4,11/5 Barwa ciemnobrązowa. Brązowa puszysta pianka. W aromacie intensywna wędzonka - bardzo oginiskowo-dymne, trochę oscypek, delikatnie boczek, ale raczej ten dym. Za tym karmel, migdały, lukrecja, marcepan, ciemne owoce i czekolada. Wędzona śliwka. W smaku wędzonka, słodowość z karmelem, za tym ciemne słody. Wysoka treściwość. Słodkie odsłodowo. Paloność i goryczka niskie. Wysycenie nisko średnie. Trochę aksamitnej t

Bezalkoholowy Riedenburger

Obraz
Podczas spożywczych zakupów do koszyka wpadł bezalkoholowy weizen BIO. Zobaczmy czy BIO robi robotę. Browar: 🇩🇪 Riedenburger Brauhaus Nazwa piwa/styl: Hefe-Weizen Alkoholfrei [untappd: Non-Alcoholic Beer] Alk. <0,5% obj. W arka z datą ważności 12.07.22 Aktualna średnia untappd: 2,96/5 Barwa jasno brązowa (dość ciemne jak na hefe weizena). Piana w porządku. Aromat to przede wszystkim brzeczka, mocno brzeczka, buchanie brzeczki. Słodycz, landrynka, zboże. Trochę bułki pszennej, może trochę karmelowe. Banan i goździk może są daleko, ale naprawdę daleko, a może to nawet autosugestia. Nie pachnie to zbyt dobrze. W smaku bardzo brzeczkowe. Bardzo słodkie. Trochę kwaśne. Wodniste. Wysycenie średnie. Przez tę brzeczkowość pijalność raczej niska. No słabo no. I w sumie nie piliśmy jak dotąd dobrego bezalkoholowego weizena. Próbowaliśmy kilku. Nawet z Maisel's był słaby. Ł: 1,75/5 A podczas kolejnych zakupów z tego samego browaru bezalkoholowy helles BIO, druga szansa, może ten

Trzech Kumpli - Rodion vs. Maltgarden Gate 2

Obraz
Wszyscy śledzimy sytuację na Ukrainie 🇺🇦. My też cały czas o tym myślimy. Jesteśmy wstrząśnieci. Pomagajmy wszyscy na miarę swoich możliwości. Jednak podjęliśmy decyzję, że recki będą wrzucane nadal, choćby dla wytchnienia. Dzisiaj idzie zaległy post, zdjęcie jeszcze w zimowej scenerii. Imperialny Stout BBA z Maltgardena porównaliśmy z innym Imperialnym Stoutem BA, Rodionem, którego mieliśmy na stanie. 🇵🇱 Trzech Kumpli - Browar Lotny - Rodion - Imperial Stout American Whiskey, Bourbon & Rum Barrel Aged (celowo usuwamy państwo na R z nazwy stylu) Ekstrakt 28% wag.; alk. 11,8% obj. Vs 🇵🇱 Maltgarden - Gate N°2/2021 - Bourbon Barrel Aged Imperial Stout Alk. 10,5% obj. Wygląd: Rodion, jak to Idiota, całkiem czarny. Widocznie gęsty. Piana prawie się nie buduje. Maltgarden nieco jaśniejszy, ale również bardzo ciemny. Aromat 3K: Czekolada, kawa, orzechy, drewno, rum, wanilia, burbon. Mocno rum, mocno nuty destylatu. Bierzesz niucha i "o, fajna czekolada", sekundę