Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2021

Trillium - Wild Sinister Kid

Obraz
Dzisiaj piwo zza oceanu... Browar: 🇺🇲 Trillium Brewing Co. Nazwa piwa: Wild Sinister Kid Styl: American Wild Ale Aged in Red Wine and Bourbon Barrel, aged on Black Currant & Pinot Noir Grapes Alk. 12,7% obj. Data na etykiecie (zabutelkowania?) 05 sept 2019 Wygląd: Jest czerwone, ale taki ciemny rubin, jakby przyciemnić czerwone wino. Taka bardzo głęboka ta barwa. Piana całkiem ładna, ale chwilowa, na ten poziom alkoholu plus BA wybaczalne. Na szkle wyraźnie pojawiają się łezki od alkoholu. 10-/10 Aromat: Bardzo, bardzo intensywny i niesamowicie złożony. Są te owoce - porzeczka i winogrona, czuć je niewątpliwie. Jest dzikus, czuć bretty, trochę koń, trochę kiszonka, ale też nie jest to jakieś ordynarne. Bardzo wyraźne beczki - drewno, wanilia, burbon, wino. Aromat sprawia nieco słodkawe, nieco kwaskowe wrażenie. Z tyłu są też rodzynki, suszone owoce, nuty likieru, sherry czy porto. Ale czystego alkoholu jako takiego nie ma! 10!/10 Smak: Hmm... no cała gama smaków jakie m

Viva Śliwa na Święto Piwa Grodziskiego!

Obraz
W dniu dzisiejszym obchodzone jest Święto Piwa Grodziskiego! Niestety, nie damy rady dotrzeć do żadnego multitapu, chociaż krany z grodziszami zapowiadało kilka fajnych lokali. Z okazji święta wrzucamy grodzisza podkręconego innym polskim (małopolskim) przysmakiem - suską sechlońską... Browar: 🇵🇱 Nepomucen & Pinta Nazwa piwa: Viva Śliwa Styl: 🇵🇱 Grodziskie z suską sechlońską Ekstrakt 9,9°BLG alk. 3,9% obj. "Składniki: woda, słód pszeniczny wędzony dębem, słód pszeniczny, śliwka wędzona; chmiel; drożdże" Warka 23.09.2022 Wygląd: Jasno złote, klarowne. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, dość obfita, umiarkowanie trwała. 8/10 Aromat: Bardzo ładnie - wędzonka, oscypek, jakaś może szynka, jest wyraźnie śliwka, wędzonka śliwka. 9/10 Smak: Jest wędzonka, dym, wędzona śliwka, kompot z suszu. Większe parametry i przynajmniej na papierze nieco słabsze odfermentowanie niż Grodziskie z Grodziska plus śliwka dały słodki efekt - dla nas na minus, obniża pijalność, węd

Nepomucen - Ole

Obraz
Dzisiaj bezalkoholowo... Browar: 🇵🇱 Nepomucen Nazwa piwa: Ole Styl: Non Alcoholic Spanish Gose Alk. < 0,5% obj.; węglowodany 7,31g, w tym cukry 3,7g /100ml "Składniki: woda; brzoskwinie; słód pszeniczny, słód żytni, słód jęczmienny, pomarańcze, jabłka; sól himalajska; drożdże górnej fermentacji; chmiel; sok z cytryny" - ciekawe skąd taka kolejność składników. Ilościami? Ale chyba niemożliwe, że brzoskwini więcej niż słodów, a drożdży więcej niż soku z cytryny? I ciekawe czy kwaśność pochodzi wyłącznie z owoców (sok z cytryny) czy było zakwaszane. Warka 10.04.2022 Wygląd: Żółte i zmętnione. Piana biała, umiarkowanie obfita, głównie średnie i duże oczka, raczej nietrwała. 7/10 Aromat: Bardzo owocowy - mocno jablko, obok pomarańcza, jest też brzoskwinia. Brzeczka gdzieś tam bardzo daleko. 7+/10 Smak: Też bardzo owocowo, sprawia wrażenie zmiksowanych kwaskowych i słodkich owoców - brzoskwinia, pomarańcza, jabłko, cytryna, banan. Jest słodkie, w końcu to bezalkohol

Paczka piw domowych od Deyawu

Obraz
Dostaliśmy paczkę od @deyawu z Jego domowymi piwami. Dzięki! Udało się znaleźć chwilę by potestować... Wariacja Grodziskiego... uwaga... Imperialne (15°BLG bez dodatków), kwaśne, z żurawiną, truskawkami, kolendrą, solą i chilli. Prezencja bardzo ładna. Ładna barwa. Piana sztywna. Aromat wędzony plus dodatki - żurawina, truskawka i kolendra - wszystko wyczuwalne! W smaku powtórka plus lekka kwaśność i na finiszu pieczenie chili. Ale to się komponuje. Zaskakuje. Wow! No serio nam smakowało! Sztosik! W sam raz przed świętem piwa grodziskiego. Piwo mówi też: browary, róbcie grodziskie i jego wariacje! Saison 14° na drożdżach FM21* Fajny estrowo-fenolowy (raczej fenolowy) saison. Forest Fruit Yerba Mate Ale 15° i dużo dodatków - yerba mate, owoce leśne (dużo ró żnych), trawa cytrynowa, curacao, kaffir* Fajne połączenie wyraźnej słodowości, herbaty i owoców leśnych z ich minimalną kwasowością i cierpkością. Baaardzo pijalne. Raczej wytrawne. Goryczka niska, ale zaznaczona - herbaciana. Do

Achel

Obraz
Dzisiaj piwo trapistów. Trzeba było je kupić, gdyż jest to pewnie jedna z ostatnich okazji by uzyskać butelkę Achela z dopiskiem "Authentic Trappist Product", jak donoszono w tym roku, z powodu malejącej liczby mnichów w opactwie przy którym jest browar Achel przestaje być browarem trapistów. Browar: 🇧🇪 De Achelse Kluis Nazwa piwa: Achel Styl: 🇧🇪 Bruin Bier Alk. 8% obj. Kontretykieta wskazuje, że jest to "piwo trapistów z wtórną fermentacją w butelce, jest warzone w opactwie na bazie surowców pierwszego wyboru, takich jak woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże" Warka z datą ważności 22.04.2022 Wygląd: Barwa brązowo miedziana, pod światło rubinowe przebłyski, no taka mahoniowa. Zamglone. Zbudowała się imponująca i dość trwała piana. 9/10 Aromat: Bardzo estrowo - morela, brzoskwinia, mirabelka, suszone owoce. Trochę fenolowe - jakieś przyprawy czuć przy mocniejszym niuchu. Trochę kwiatowe. Delikatna słodowość, idąca raczej w biszkopt. Sprawia wrażenie do

Palatum - Smokehead

Obraz
Zdecydowanie zbyt rzadko gości u nas Browar Palatum. Zbyt rzadko są też wędzonki. Więc nadrabiamy... Browar: 🇵🇱 Palatum Nazwa piwa: Smokehead Styl: Smoked Porter Ciemne i wędzone? No musiał to być pomysł Masona Plato 20,5°; alk. 8,2% obj.; 57 IBU (z adnotacją w jaki sposób wyliczone - MOŻNA!); hoprate 15g/l Falconer's Flight i Chinook "Składniki: woda, słód jęczmienny wędzony olchą, słód jęczmienny palony, słód żytni, słód jęczmienny wędzony bukiem, słód jęczmienny wędzony torfem, chmiel, drożdże" wow, czyli połączenie wędzonki olchowej, bukowej i torfowej! Data rozlewu 10.05.2021 - Dzięki za info! A ważność do maja 2022 Niepasteryzowane i niefiltrowane Wygląd: Ciemno brązowe. Jasno brązowa piana, raczej średnio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, umiarkowanie trwała. 9/10 Aromat: Intensywny aromat, serio. Daje kawą i wędzonką. Wędzonka czuć, że złożona, przeplatają się nuty szynkowo-boczkowe, z ogniskiem i spalenizną oraz spalonymi kablami. W tle gdzieś tam t

Funky Fest 2021

Obraz
Piątkowy wieczór spędziliśmy na Funky Fest. Nie jest to festiwal, w którym browary mają osobne stoiska. Był jeden wystawca - organizator z 30kilkoma kranami, butelkami rozlewanymi na kieliszki oraz butelkami i puszkami "na wynos". Było kilka minusów, największy to system żetonowy... no... delikatnie mówiąc, nie leżał nam. Ale nie o minusach... Jeśli chodzi o piwa, a wypiliśmy kilka fajnych... Zaczęliśmy od kranów. Dobre wrażenie zrobiły na nas: Other Half Brewing - Instant Greens - bardzo fajna NEIPA, ładny aromat, bardzo gładka tekstura, nie za ciężkie, super. Goryczki, jak to neipa, brak. Była to jedyna ipka na jaką się skusiliśmy tego wieczoru. Niezłe było Artezan - Raburbon w wersji Brett BA z brzoskiwniami UFO - no fajnie ta brzoskwinia zagrała z nutami funky. Polowaliśmy na Mexican Cake Tequila BA 2016 od Westbrook i było - no nie zawiodło, fenomenalnie i zaskakująco dobrze łączy się w tym piwie stout (co za czekolada!) z tequilą i przyprawami. Jester King - El R

Tmava 13tka ze Svijan

Obraz
Pity niedawno Ciemny Lager ze Stu Mostów narobił smaku na kolejne w tym stylu, wybór padł na piwo zza południowej granicy, konkretnie Svijany, które w sumie mają różne opinie, że to już nie to co kiedyś itp... Browar: 🇨🇿 Pivovar Svijany Nazwa piwa: Svijanská Kněžna Styl: 🇨🇿 Tmavé silné pivo Ekstrakt 13%; Alk. 5,2% obj. Wg kontretykiety: "Složení: voda, humnový ječný slad, žatecký chmel, chmelové vyrobký", a wg strony internetowej browaru: "Suroviny: Voda z vlastních studní, Plzeňský humnový slad z nezávislých sladoven, bavorský a karamelový slad, Upravený chmel, Cukr, Pivovarské kvasnice" Bez pasterizace Warka z datą ważności 02.06.2021. Degustowane na kilka dni przed upływem terminu. Wygląd: Brązowe. Zdecydowanie klarowne, co szczególnie widać było pod światło lub gdy w szkle została końcówka. Ładna beżowa pianka, bardzo trwała. 9+/10 Aromat: Skórka od ciemnego chleba, trochę karmel, delikatna kawa zbożowa, słodowość, jakieś takie też nuty lukrecji

Podsumowanie 2020 roku od PSBR

Polecamy: https://www.facebook.com/PolskieStowarzyszenieBrowarowRzemieslniczych/photos/pcb.1459003527768889/1459002434435665

HOPsBrothers - Grodzisz

Obraz
Niedługo święto Piwa Grodziskiego! Niepodobna, żeby HOPsBrothers nie uwarzyli Grodzisza! No więc jest. I to w dwóch wersjach! Ekstrakt 8°BLG. Zasyp: wyłącznie słód pszeniczny wędzony dymem z drewna dębowego. Chmielenie chmielami z paczki, którą otrzymaliśmy jakiś czas temu od PolishHops : Pod koniec gotowania i na zgaszenie palnika Tomyski. Na początek gotowania odrobina Iungi dla wyrównania do zakładanego 25 IBU. Do połowy warki podczas fermentacji cichej dodaliśmy odmiany Amora Preta i Vermelho. Drożdże: Osad z dna z kilku butelek Piwa z Grodziska Browaru Grodzisk (które jest refermentowane) wrzuciliśmy na dwustopniowy starter. Drożdże w starterze ładnie się namnożyły - w kolbie było naprawdę burzliwie i następnie przefermentowały docelową brzeczkę. Autorem etykiet @vanbruntart Z ciekawości nasze grodzisze porównaliśmy z grodziskimi z Browarów Grodzisk oraz Trzech Kumpli. Grodzisk: Najjaśniejsze (słomkowe) i najbardziej klarowne, najbardziej też wędzone - oscypek, ale czuć ta

Wyniki konkursu Greater Poland 2021

Ogłoszono wyniki konkursu organizowanego podczas Pozańskich Targów Piwnych. The Greatest Beer ogłoszono Flandersa z browaru Przystanek Tleń. Pozostałe wyniki: https://targipiwne.pl/wyniki-greater-poland-2021/?fbclid=IwAR12aHW9UlNOL4aSIlrRy7edDui2FOdM0b6b8i6AHrzWqmqRm6p6HJmhaak

Trzy Hazy DIPY od Pinty z nowymi metodami chmielenia

Obraz
Wspominaliśmy już, że odpoczywamy od hejzi ipek. Jednak dzisiaj robimy wyjątek. Pinta eksperymentowała ostatnio ze sposobami chmielenia i postanowiliśmy sprawdzić efekty... 🇵🇱 Browar Pinta: 1. & 🇺🇲 Untitled Art. - Hazy Disco Wisco - Non Stop Dry-Hopped DIPA - nie jedna, dwie (DDH) czy trzy duże dawki chmielu, a regularne dodawanie kolejnych porcji 20°Plato; alk. 8,1% obj. "Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, słód owsiany, płatki owsiane, płatki pszeniczne, maltodekstryna; chmiele: do kotła warzelnego: Flex, na whirlpool: Sabro Incognito, na zimno do tanku: Azacca, El Dorado, Nectaron, Talus, Sabro Cryo Hops, Talus Cryo Hops; drożdże: London Ale III." - po co maltodekstryna? 2. & 🇳🇿 8 Wired - Hazy Disco Auckland - Dip Hop DIPA - na stronie Pinty czytamy jedynie "wykorzystaliśmy nowatorską technikę chmielenia", o metodzie można jednak przeczytać w internecie (np. https://byo.com/article/dip-hopping/ ). Jest to chmielenie p

Hopsbrothers' Weisse - Marakuja & Mango

Obraz
Prezentowaliśmy niedawno naszego hefe-weizena . Ale to nie wszystko. Do połowy warki dodaliśmy pulpy owocowe - z mango i z męczennicy jadalnej. Kwaskowe, dobre na ciepłe dni. Etykieta oczywiście od @vanbruntart

Stu Mostów - Red IPA

Obraz
Red IPA to naprawdę rzadkie zjawisko, skusiliśmy się... Browar: 🇵🇱 Stu Mostów Nazwa piwa/styl: Red IPA Ponownie, szczegółowe informacje na stronie browaru: Ekstrakt 15,5% wag.; alk. 6,5% obj.; goryczka 40 IBU "Składniki: Słód: baza z angielskich i niemieckich słodów z domieszką żyta oraz specjalnych słodów ciemnych i karmelowych Chmiel: Chinook, Simcoe, Amarillo Drożdże: domowe drożdże ale typu West Coast" Zapuszkowano 22.02.21 12:15 (szacun za podawanie nie tylko daty ważności, ale i daty rozlewu!) /ważność do sierpnia, a degustacja była na początku kwietnia/ Niepasteryzowane i niefiltrowane Wygląd: Barwa miedziano-bursztynowa, sprawia wrażenie czerwonawej. Klarowne. Obfita drobno i średnio pęcherzykowa piana, bardzo trwała i z bogatym lacingiem. 9/10 Aromat: Nooo jest stara szkoła - chmielowo, najpierw w stronę żywicy i cytrusów, lekko herbaty, a po chwili wjeżdża melon, liczi i inne owoce, bardzo świeże. Za tym jest wyczuwalna wyraźna podbudowa słodowa z