Ayinger - Celebrator

20 marca jest Dzień Koźlaka, więc otwieramy jednego z bardziej znanych koźlaków dubeltowych...


Browar: 🇩🇪 Ayinger
Nazwa piwa: Celebrator
Styl: 🇩🇪 Doppelbock
Ekstrakt 18,5°; alk. 6,7% obj. - niedużo alkoholu, jak na doppelbocka. Jednak, jeżeli przyjmiemy, że ekstrakt początkowy standardowego bocka jest od 16 do 17,5 (BJCP) czy 18 (PSPD) no to ledwo, ale wpada w doppelbocki
Oczywiście woda, słód jęczmienny, chmiel
Warka z datą ważności 08.21

Na butelce fajna zawieszka z koziołkiem.

Wygląd: Ciemnobrązowe, ale zdecyowanie klarowne. Beżowa piana drobno pęcherzykowa, umiarkowanie obifta i umiarkowanie trwała, pozostawia lekki lacing. 8+/10

Aromat: Mocna słodowość - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, trochę karmel. I do tego naprawdę dużo suszonych owoców, śliwek, może wiśni, może moreli. Naprawdę przyjemne i złożone. 9/10

Smak: Słodowe, chlebowo-karmelowe, jeden z braci: też kawa zbożowa. Jest dla kontry lekka goryczka ze słodowym posmakiem. 6,7% alko z ekstraktu 18,5 dało sporo ciała i lekką słodycz, ale nie jest mulące, mdłe czy brzeczkowe. Zaskakująco gładkie. Wysycenie średnie. Pijalność naprawdę bardzo wysoka. Smaczne po prostu. 9-/10

Po wypiciu takiego piwa można stać się fanem koźlaków. Naprawdę dobre. 9-/10




Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023