Warszawski Konkurs Piw Domowych


W miniony weekend mieliśmy przyjemność sędziować w XII Warsszawskim Konkursie Piw Domowych.

Super impreza, dobra organizacja, super ludzie, grono bardzo doświadczonych sędziów i sporo dobrych piw.


Michał sędziował w kategoriach:


Wędzony FES - eliminacje

Nie było łatwo piwowarom złapać dobry balans między torfowością a nutami ciemnych słodów. Dużo piw był zbyt mocno wędzonych lub przeciwnie - zbyt słabo.


American Wheat (kategoria z największą liczbą zgloszeń) - eliminacje i finał

Tu z kolei dużą część piw trapiło przechmielenie, które nie zostawiało miejsca pszenicznej słodowości.


Łukasz sędziował:


Roggenbier - eliminacje i finał

Tutaj odpowiednia fermentacja (wbrew pozorom drożdże weizenowe nie są łatwe "w obsłudze") i osiągnięcie właściwego balansu (estry-fenole, uwypuklenie żytniego charakteru słodowości i nieprzesadzenie ze słodami karmelowymi) również było trudnym zadaniem.


Brett Saison - eliminacje i finał

Sztosowa, ale i niełatwa kategoria. Finalistom udało się jednak, mimo fermentacji Brettanomyces, pozostawić charakter stylu bazowego saison.


Lista finalistów jest na profilu konkursu na facebooku. Gratulacje!

Tradycyjnie podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa ogłoszenie wyników finałów i Grand Prix konkursu, które zostanie uwarzone przez Browar Maryensztadt.

Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli