Pinta Barrel Brewing - Torch

Piliśmy na jesiennym WFP, powtórzyliśmy z butelki.


Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing & Cydr Chyliczki

Nazwa piwa: Torch

Styl: Apple Barley Wine with Cinnamon and Vanilla aged for 18 months in calvados barrels

Alk. 14% obj.


"Barley Wine z dodatkiem wymrażanego soku jabłkowego odmian Gala i Golden Delicious z Cydrowni Chyliczki. Leżakowany przez 18 miesięcy w beczkach po Calvadosie oraz infuzowany dodatkowo cynamonem cejlońskim i wanilią z Ugandy.


Zasyp: Pilzneński, Owsiany, Brown, Chocolate, wymrażany sok jabłkowy, maltodekstryna, ekstrakt słodowy jęczmienny

Chmiel: Marynka

Drożdże: S-04

Dodatki: Wanilia Uganda, cynamon cejloński"




Brązowo rubinowe, lekko zamglone, piana nietrwała.


Bardzo przyjemny aromat słodkiej i złożonej słodowości połączony z wanilią. Do tego wyraźnie jabłka i cynamon. Dużo owoców. Trochę dębiny.


W smaku jabłka, te dodane i beczka - nuty calvadosu, trochę też dębiny. Wanilia, cynamon. Słodkie jak szarlotka, ale też lekko kwaskowe w owocowym typie. Goryczka niska, budowana może także trochę woltażem, ale piwo nie jest alkoholowe w smaku jako takie. Nie jest też wyklejajace. Ciało takie akurat. Niskie wysycenie.


No smaczne to piwo jest.

Ł: 4,25/5

M: 4,25/5



Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023