Zapowiedź KPR2020
Szef jury sędziowskiego Konkursu Piw Rzemieślniczych ,,Kraft roku" Tomasz Kopyra opublikował na swoim blogu zapowiedź kolejnego konkursu. W dobie pandemii organizatorzy mają nadzieję, że odbędzie się on w pierwszy weekend grudnia. Zakładają jednak, że odbędzie się z pewnymi ograniczeniami jak np. brak sędziów zagranicznych. W tym roku nie będzie również sympozjum piwowarów zawodowych. Ogłoszenie wyników ma się odbyć tydzień po konkursie, planowana jest transmisja z rozdania nagród.
Tomasz Kopyra sporo czasu poświęca na przedstawienie zmian w kategoriach. Nadal pozostaje ich 55 (plus podkategorie). Jednak będzie kilka przesunięć kategorii głównych do podkategorii - w przypadku małej ilości zgłoszeń w poprzednim KPR, powstaną także nowe kategorie - w przypadku zakładanego dużego zainteresowania zgłoszeniami. Naszym zdaniem zmiany w kategoriach są o tyle ciekawe, że odzwierciedlają trendy rynku polskich piw rzemieślniczych. A więc zmiany wraz z naszym słowem komentarza:
- Likwidacja kategorii "American Wheat" i przeniesienie jej do "American Other Ale" jako podkategoria - szkoda, że amercian wheat tracą na popularności, to ciekawy, lekki, przyjemny, pijalny styl.
- Kategorie "White IPA" oraz "Milkshake IPA" przeniesione do "Other IPA" - zrozumiałe, są to chyba wymierające style.
- Znika odrębna kategoria "Saison", która włączona będzie do "Belgian Ale" - aj, szkoda, że saisonów jest tak mało na polskim rynku, my lubimy.
- Kategoria "Sweet Stout" zmienia nazwę na "Milk Stout", natomiast znajdujące się w niej dotychczas "Oatmeal Stout" i "Brown Porter" lądują w jednej kategorii z dry stoutami - to chyba dobre posunięcie, bliżej tym piwom do kategorii według nowego zaszeregowania niż do stoutów z dodatkiem laktozy.
- Z kategorii "Strong Ale" wyjęte zostaną Barley Wine (zostaną Old Ale, wszystkie inne "wine" itd.) i stworzą osobną kategorię - to cieszy, cieszy, że było tak dużo zgłaszanych BW
- W celu promocji polskich chmieli jako osobna kategoria powstaje "Polish lager".
- "Grodziskie", mimo małej liczby zgłoszeń, zostaje jako osobna kategoria - DOBRZE!
No i oczywiście dwie nowe kategorie - "Pastry Stout" i "Pastry Sour". Patrząc na to, co się sprzedaje w tym roku można się było tego spodziewać. Te style to kompletnie nie nasze klimaty i można ubolewać, że rynek skręcił w tym kierunku, jednak jest faktem, że są one obecnie bardzo popularne.
Pełna lista kategorii konkursowych -> https://kraftroku.pl/post/kategorie-konkursu-piw-rzemieslniczych-kraft-roku-2020,18.html
https://blog.kopyra.com/index.php/2020/09/30/kpr-2020-kraft-roku-komunikat-szefa-jury/
Komentarze
Prześlij komentarz