Janusz Moczywąs vs. Augustiner Edelstoff

 Dortmundczycy z DAB we własnej kategorii wypadli średnio, można powiedzieć "koncernowo". Sprawdźmy jak z niemieckim lagerem eksportowym poradzą sobie Monachijczycy i polscy rzemieślniczy, którzy za to piwo uzyskali tytuł Kraft Roku na Konkursie Piw Rzemieślniczych 2018...


🇵🇱 Browar Waszczukowe - Janusz Moczywąs - Dortmunder Export
12,5°BLG; alk. 4,8% obj.
"Woda, słody (jęczmienny, pszeniczny), chmiel (Marynka), drożdże piwowarskie" - Marynka? Chyba kiedyś był Herkules.
Data 27.07.2021

🥊vs.🥊

🇩🇪 Augustiner-Bräu München - Edelstoff - Exportbier
Alk. 5,6% obj.
Na etykiecie chwalą się wprost zgodnością z reinheitsgebot, czyli woda, słód jęczmienny, chmiel
Data 05.21


Janusz:

Wygląd: Jasno złote, minimalna opalizacja, piana drobno i średnio pęcherzykowa, średnio obfita, umiarkowanie trwała. 8-/10

Aromat: Generalnie słodowo (zboże, jasny chleb, biszkopt) - chmielowy (kwiatowo-ziołowy) i to ok, w DAB brakowało chmielu. Ale do tego dochodzą mocno estry (różne owoce, jakby jakieś dojrzałe banany, jabłka, brzoskwinie, może nieco landrynka i to wszystko zmiksowane) - no do lagera nie pasuje, ale nie tylko jest niestylowe, jest po prostu nieprzyjemne i psuje odbiór. 6+/10

Smak: Przyjemna słodowość, jest chmiel, balans pomiędzy nimi. Goryczka nie jest wysoka, ale zaznaczona, ziołowa. Pełnia niska lub nisko średnia, nieco pustawe. Ale tragedii nie ma. 7+/10

Lepsze od DAB, ale jak na kraft roku to bez szału. 7/10

Augustiner

Wygląd: Bardziej klarowne i piana dużo trwalsza. 9/10

Aromat: Też słodowo-chmielowy, jednak z nieco silniejszym akcentem słodowym, który jest za to jakby mniej słodki, a sam chmiel bardziej w stronę ziół i przypraw niż kwiatów - bardziej charakternie. Do tego lekka nuta siarkowa, ale nie narzuca się zbytnio, ulatnia się i w niemieckich lagerach jest z tym trochę jak z diacetylem w Czechach. Ogólnie - przyjemnie. 8-/10

Smak: Znacznie wyższa pełnia i wyraźniejsza słodowość. Goryczka nieco wyższa, ale silniej kontrowana przez słodowość, z drugiej strony chyba podbijana przez mineralność. Balans, pijalność i orzeźwienie. Super. 9-/10

Augustiner jest niestety zwycięzcą. 8+/10

Test pokazuje też jak trudnym zadaniem jest zrobienie dobrego lagera.







Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023