HOPsBrothers - Hans von Rauchbock

Wielkanocna premiera kolejnego piwa, wracamy nim do klasyków....




Browar Domowy HOPsBrothers - Hans von Rauchbock - Wędzony Koźlak

Ekstrakt 18°BLG; alk. 6,5% obj.

Oczywiście Reinheinsgebot: woda, słód jęczmienny, chmiel + drożdże od Wyeasta - 2308 Munich Lager.
Bazą był słód wędzony bukiem ze Steinbacha. Dał fajną wędzonkę, a jak powszechnie wiadomo, wszystko, co wędzone jest lepsze. Zacieraliśmy z dekokcją jednowarową, jednak poszedł także niewielki dodatek słodu melanoidowego i karmelowych.
Nieskrommie: jesteśmy zadowoleni.

Autorem etykiety oczywiście @vanbruntart

A to nie wszystko. Odlecieliśmy także dużo dalej niż Reinheitsgebot. Warkę podzieliliśmy na pół. I do połowy dorzuciliśmy kilka dodatków - suskę sechlońską, wędzone chilli i cynamon.

Tak sobie myślimy, że kolejna warka to chyba też musi być jakaś wędzonka.



 


Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023