Dzisiaj zrobimy pewien test... Powszechnie wiadomo, że różne style piwa najlepiej smakują we właściwych sobie temperaturach (i rzadko to jest "im zimniej tym lepiej"). Niektóre browary podają na etykiecie zalecaną temperaturę. Niektórzy przyjmują też zasadę "dobre piwo lepiej pić za ciepłe, niż za zimne" (cytując piwolucja.pl ) i coś w tym jest. Na pewno piwo zbyt zimne nie ukaże w pełni swojego bukietu aromatyczno-smakowego. No ale pils czy sour w temperaturze pokowej? Aż tak chyba nie. Generalnie można przyjąć, że im mocniejsze tym cieplejsze. Właściwe temperatury to przykładowo: 5-7°C dla berliner weisse 8-12°C belgijski dubbel, witbier czy dry stout 12-14°C bitter, FES czy saison 14-16°C barley wine czy doppelbock (Wartości z homebrewtalk.com , za, również, piwolucja.pl ) Wiemy, że wiele osób trzymających piwa w zwykłej kuchennej lodówce, zastanawia się ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo. No więc sprawdźmy. Weźmy 4 butelki domowego koźlaka 18°BLG prost
Dostaliśmy niedawno paczkę z dwoma piwami od Kraft Daily. Oto pierwsze z nich. Browar: 🇵🇱 Kraft Daily Nazwa piwa: Wędrówki Górskie Nocą Styl: Ciemny Lager Korzenny [untappd: Other] Ekstrakt 12% wag. Alk. 5,1% obj. "Składniki: woda; słód pilzneński; słód karmelowy; słód barwiący; syrop korzenny [skład: wywar (woda, korzeń z imbiru, sok z cytryny, laski cynamonu, goździki całe), cukier, miód wielokwiatowy (5%)], chmiel, drożdże " Warka 21.12.2022 Aktualna średnia untappd: 3,63/5 Barwa brązowa. Nieprzejrzyste. Piana beżowa, umiarkowanie obfita i umiarkowanie trwała. Aromat słodowy, mocno karmelowy, ale nie palony. No i dodatki. Absolutnie wszystkie dodatki da się poczuć i te dodatki między sobą są w miarę po równo - miód, imbir, cytryna, cynamon i goździk. Kwasek z cytryny i karmel od słodu dają trochę skojarzenia z colą. W smaku słodowość, dodatki obecne. Piwo jest słodkie, bardzo słodkie, dlaczego i po co? Do piwa o takim ekstrakcie słodycz nie pasuje, ciało nie n
🥁🥁🥁 Premiera w browarze domowym HOPsBrothers 🥁🥁🥁 Grand Cru 2023 - Wild Sour Ale Ekstrakt 11°BLG; alk. 5% Kwaśne, dzikie i wytrawne. Żadnych dodatków, tylko praca bakterii i drożdży! Autor etykiety: @vanbruntart
Komentarze
Prześlij komentarz