Hopsbrothers' Weisse
!!! PREMIERA !!!
Hopsbrothers' Weisse
Ekstrakt 11,5°BLG; alk. 4,8% obj.
Składniki: woda; słód pszeniczny jasny, słody jęczmienne - pilzneński, carapils i zakwaszający; chmiele Iunga i Lubelski; drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Autor etykiety oczywiście @vanbruntart
Kilka słów o tym jak powstał nasz hefe-weizen. Proporcje słodów - 2/3 pszeniczny, 1/3 pilzneński. Zacieranie zaczęliśmy od przerwy ferulikowej dla samego słodu pszenicznego w 44°C i pH około 6 przez 45 minut. Następnie zwiększyliśmy objętość wody i obniżyliśmy pH, które po podgrzaniu do kolejnej przerwy i dodaniu słodu pilzneńskiego ustabilizowało się na poziomie 5,5. Następnie zacieraliśmy z dekokcją jednowarową. Chmiel do gotowania na symboliczne kilkanaście IBU.
Drożdże były przez chwilę w litrowym starterze, zadane może z lekkim underpitchingiem do brzeczki o temperaturze 11°C - te trudne warunki miały zestresować drożdże po to by chętnie wytworzyły estry (octan izoamylu), czyli banana. 🙂 Fermentacja burzliwa w 20-21°C. Cicha bez przelewania, kilka dni w tym samym fermentorze. Rozlew z surowcem do refermentacji na poziom nagazowania powyżej 3.
I... wyszło tak se. Trochę daje siarką. 😄 Ale da się wypić.
Komentarze
Prześlij komentarz