Maryensztadt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig 2018

Powoli idzie jesień, można wyciągnąć z piwniczki coś mocniejszego...


Browar: 🇵🇱Maryensztadt
Piwo: Projekt Barrel Aged - Barley Wine - Laphroaig Whisky - 2018
Ekstrakt 22% wag.
alk. 9,5% obj.
"Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże", no i beczka po Laphroaigu
Niepasteryzowane i niefiltrowane
Warka 31.12.2021

Wygląd: Barwa herbaciana, miedziana. Zmętnione. Piana szczątkowa. 8/10

Aromat: Pierwszy plan to wanilia i jakaś kakaowa nuta - mniej typowa dla barley wine, ale bardzo fajna, za tym słodowość, rodzynki, toffi, a dalej torfowa wędzonka od laphroaiga. Bardzo delikatnie alkohol. 9-/10

Smak: Tu jest dużo bardziej wyraźny laphroaig - whisky, torf. Słodowe. Bardzo delikatnie alkoholowe. Lekka goryczka ze słodowym posmakiem. Balans na linii słodycz-wytrawność, nie tak ciężkie, (niektórzy mogliby powiedzieć, że mało ciała), nie muli, bardzo dobrze się pije. Jest bardzo smaczne. Wysycenie nisko średnie. 8+/10

No bardzo dobre, jesteśmy zaskoczeni. 8+/10





Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Premiera: Grand Cru 2023