Przetwórnia Chmielu & Cydr Pełnia - Feniks
Nie wiemy czy wiecie, ale wymraża się nie tylko piwa. Są np. cydry lodowe. Różnica jest jednak taka, że piwo wymraża się po fermentacji, a cydr, a właściwie sok jabłkowy, zagęszcza się wymrożeniem przed fermentacją. No więc tutaj mamy graff (czyli połączenie piwa i cydru) w którym częścią piwną jest saison, a częścią cydrową częściowo wymrożony sok jabłkowy.
Aha, butelek tego piwa, tzn. graffu, na rynek poszło tylko 150. Niektórzy mieli jeszcze okazję próbować wersji lanej na festiwalu czy w multitapie. Ale generalnie chyba nie ma tego dużo.Nazwa: Feniks
Styl: Nowofalowy saison z dodatkiem częściowo wymrożenego soku z dwóch odmian jabłek [untappd: Cider - Graff]
Alk. 7% obj.
"Składniki: woda, słód jęczmienny, sok jabłkowy, chmiel, drożdże"
Niepasteryzowane i niefiltrowane
Data rozlewu 27.10.2021
Butelka nr 26/150
Aktualna średnia untappd: 3,55/5
Barwa żółta, zmętnione, dość ładna pianka, ale mało trwała.
W aromacie cydr i saison pół na pół, po równo, dokładnie po równo! Jabłka - świeże, soczyste, słodkawe. Saison: pięknie buchnął estrami i fenolami, taką soczystą brzoskwinią, trochę morelą i gruszką, czerwonym jabłkiem, może bananem, do tego przyprawy, pieprz, gałka muszkatałowa, no trochę trącone plastikiem. Jeden z braci: trochę za mocno fenolowe, drugi: ale to odrobinę.
W smaku nadal saison i cydr. Estry i dość mocno fenole. Soczyste jabłka. Pełne. Lekko kwaskowe. Wytrawne, ale estry i jabłka dają pewne odczucie słodyczy. Wysycenie dość wysokie, wyraźnie i przyjemnie musuje. Smaczne, bardzo pijalne, orzeźwiające. Finisz fenolowo-kwaskowy.
Na nas zrobiło bardzo dobre wrażenie. Świetne!
Bez punktów, za mało opici jesteśmy w cydrach i graffach.
Komentarze
Prześlij komentarz