Dwa pilsy w Czeskiej Baszcie
Gdy w Warszawie masz ochotę na dobrego lagera to dobrym miejscem jest Czeska Baszta. Tym razem spróbowaliśmy takich piw:
Browar: 🇨🇿 Pivovar Falkenštejn
Nazwa piwa/styl: Světlý Ležák 11°
Styl wg untappd: Pilsner - Czech
Ekstrakt 11°
Alk. 4,5% obj.
Aktualna średnia untappd: 3,43/5
Barwa złota, klarowne, piana idealna.
Aromat słodowy - świeże zboże, biszkopt. Wyraźny ziołowy, szlachetny chmiel. Nutka diacetylu, która dopełnia kompozycji. Poza tym czyściutki. Świeże, szlachetne, nic niepożądanego. Fajny balans słodowo-chmielowy
Smak słodowy z wrażeniem słodyczy podbitym też przez diacetyl. Wyraźnie chmielowy - ziołowy. Super balans. Średnio wysoka goryczka, średnio długa, fajnie przez chwilę jest na języku. Treściwość średnio niska. Pijalne. Bardzo smaczne.
Kurde, no świetne!
Ł: 4,50/5
M: 4,50/5
Browar: 🇨🇿 Pivovarský dům Ostrava
Nazwa piwa: Qásek
Styl: Světlý Ležák 12° [untappd: Pilsner - Czech]
Ekstrakt 12°
Alk. 4,8% obj.
Aktualna średnia untappd: 3,20/5
Wygląd praktycznie identyko.
Aromat mocniej słodowy i zdecydowanie bardziej diacetylowy, ale chmiel także jest obecny.
W smaku odzwierciedlenie. Jest bardziej słodziaszek od Falkensztejna. Także zdecydowanie wyższa pełnia. Ale jest też oczywiście kontra chmielowa, goryczkowa. Jest delikatnie śliskie na języku od diacetylu.
No w sumie też dobre.
Ł: 4,00/5
M: 4,25/5
Komentarze
Prześlij komentarz