Klosterbrauerei Baumburg - Weissbier Bock

Gdy na fb badylarza pojawił się wpis "Na półkach PIWOmaniaKa debiutują wypusty z bawarskiego Klosterbrauerei Baumburg, w tym aż 6 różnych odmian Koźlaków! Ten klasztorny browar powstały w 1612 r. w miasteczku Altenmarkt an der Alz i ma obecnie moce produkcyjne rzędu 5 tys. hektolitrów rocznie", wiedzieliśmy, że pora na koźlaka. Wybraliśmy weizenbocka, na którego etykiecie widnieje srebrna blacha z European Beer Star 2011.


Browar: 🇩🇪 Klosterbrauerei Baumburg
Nazwa piwa/styl: Weissbier Bock Hell [untappd: Bock - Weizenbock]
Ekstrakt 16,2% wag.
Alk. 6,8% obj.
"Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże"
Warka z datą 11.11.22


Ciemnożółte. Zmętnione. Piana średnio obfita, drobno i średnia pęcherzykowa

W aromacie jest trochę siarka - zarówno jaja/gazy jelitowe, jak i zapałka. Tak to wyraźny banan i mocno gruszka, ale i trochę cytrusy. Goździk też jest, może nawet biały pieprz. Ale generalnie trochę bardziej estrowe niż fenolowe. Dalej słodowość - zbożowość i lekki karmel.

W smaku głównie słodowość - biszkopt, jasne pieczywo, za tym estry - banan, gruszka. Goryczka niska. Treściwość średnia, kapkę więcej ciała by nie zaszkodziło. Minimalnie kwaskowe. Finisz wytrawny, lekko fenolowy, no na finiszu fenol wyraźniejszy, może nieco mineralne. Sprawia wrażenie dobrze odfermentowanego. Wysycenie średnie.

Możliwe do wypicia, ale jednak trochę zawód w stosunku do wysokich oczekiwań. Może trzeba było wziąć coś z dolniaków.

Ł: 3,25/5
M: 3,50/5





Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli