Maryensztadt - Foeder II

Trzeba przyznać, że mamy już w Polsce kilka projektów z piwami dzikimi z regularnymi wypustami. Wszystkim tym projektom bardzo kibicujemy. Jednym z browarów, który mocno rozwija swoje portfolio piw dzikich jest Maryensztadt.


Browar: 🇵🇱 Maryensztadt

Nazwa piwa: Foeder II 2020

Styl: Brett Ale [untappd: Brett Beer]

Alk. 6,6% obj.

"Składniki: woda; słody: jęczmienne, pszeniczny, owsiany; płatki owsiane; glukoza; chmiel; drożdże"



Barwa czerownorubinowa. Lekko zamglone Piana jakaś nawet jest. 


Aromat jest bardzo dziki. Ale ta dzikość jest złożona i zdecydowanie bardziej owocowa niż końska, chociaż koń/skóra też trochę jest. Czerwone, słodkie owoce, pestkowce, wiśnie, porzeczki, truskawki takie obite i długo leżące w łubiance. Minimalnie octowe.Trochę wanilii. Trochę słodowości. 


W smaku dzikie - bardzo owocowe. Owocowość z minimalną słodowością i wanilią dają nawet słodkawe wrażenie, ale generalnie jest wytrawne, na pewno dobrze odfermentowane. Mimo to treściwości też coś pozostało, spojrzenie na etykietę i no tak, owies mógł zrobić tu robotę. Kwaśne, ale taka owocowa kwaśność, np. agrest, wiśnia. Octowość delikatna. Cierpkawe, lekko ściągające. Goryczki brak. Wysycenie średnie. Ludzie, jakie smaczne. Pijalne. 

Cholerka, nie spodziewaliśmy się, ale jak dla nas no to sztos no. Ale jak patrzymy po internecie, mamy nieco odmienne wrażenia niż wiele osób. 

Ł: 4,50/5

M: 4,25/5 

Trzymamy kciuki za kolejne piwa z tej serii.

Piwa dzikie, piwa wędzone, piwa sesyjne ze znikomą zawartością alkoholu czy solidne klasyki to są te kierunki w których warto, żeby polskie rzemiosło się rozwijało 





Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli