Pierwsze dzikusy z PBB
Wyczekiwane pierwsze dwa dzikusy ze stajni Pinta Barrel Brewing.
Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing & 🇧🇪 Oud Beersel
Nazwa piwa: Origin
Styl: Wild Ale [untappd: Wild Ale - Other]
Alk. 6,5% obj.
"Zasyp: Słód jęczmienny: Pilzneński, pszenica niesłodowana
Chmiel: mieszanka starzonych chmieli odmian europejskich
Drożdże: blend dzikich drożdży"
Niepasteryzowane, refermentowane w butelce
Barwa złocista, opalizujące, piana szybko opada.
Aromat wyraźnie dziki, mocno koński, derka, skóra, stajnia, siano, trochę łajna. Owocki (białe, i cytrusowe) za tym. Trochę piwnicy, korka, kwasowości. Minimalnie w tle octowość.
Smak dziki, właściwie powtórka z aromatu. Trochę korka, deski. Owocowość daje lekkie wrażenie słodyczy, ale jest wytrawne. Goryczka niska. Wysycenie treściwość średnio wysokie. Treściwość nisko średnia. Delikatne kwaskowe, cierpkawe, ściągające. Pijalne.
Bardzo dobre.
Ł: 4,00/5
M: 4,00/5
Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing
Nazwa piwa: Cherish
Styl: Wild Ale with cherries [untappd: Wild Ale - Other]
Alk. 6,5% obj.
"Leżakowane 3 lata w dębowych beczkach oraz dodatkowo 6 miesięcy ze świeżymi polskimi wiśniami"
Informacje o zasypie, chmielu, drożdżach takie same, także refermentowane
Barwa wiśniowa. Piany jeszcze mniej.
Aromat bardzo wiśniowy. Taka słodka, soczyta, smaczna, polska wiśnia. Obok dzikość. Trochę jogurtowości.
Bardzo, bardzo wiśniowe w smaku, może trochę za, ale smaczne, soczyste te wiśnie. Dzikość za wiśnią, trochę skóry, piwnicy. Jest słodsze od origin, chyba od wiśni, trochę za słodkie. Delikatnie kwaskowe i cierpkawe. Goryczki brak. Wysycenie średnie. Treściwość średnia. Smaczne.
Też bardzo dobre. Lekki dysonans, bo mogłoby być bardziej wytrawne, może odrobinę mniej nawiśniowane. Ale te wiśnie bardzo smaczne, przywołują na myśl działkę dziadków.
Ł: 4,00/5
M: 4,00/5
Komentarze
Prześlij komentarz