Pierwsze dzikusy z PBB

Wyczekiwane pierwsze dwa dzikusy ze stajni Pinta Barrel Brewing.


Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing & 🇧🇪 Oud Beersel

Nazwa piwa: Origin

Styl: Wild Ale [untappd: Wild Ale - Other]

Alk. 6,5% obj.

"Zasyp: Słód jęczmienny: Pilzneński, pszenica niesłodowana

Chmiel: mieszanka starzonych chmieli odmian europejskich

Drożdże: blend dzikich drożdży"

Niepasteryzowane, refermentowane w butelce



Barwa złocista, opalizujące, piana szybko opada. 


Aromat wyraźnie dziki, mocno koński, derka, skóra, stajnia, siano, trochę łajna. Owocki (białe, i cytrusowe) za tym. Trochę piwnicy, korka, kwasowości. Minimalnie w tle octowość. 


Smak dziki, właściwie powtórka z aromatu. Trochę korka, deski. Owocowość daje lekkie wrażenie słodyczy, ale jest wytrawne. Goryczka niska. Wysycenie treściwość średnio wysokie. Treściwość nisko średnia. Delikatne kwaskowe, cierpkawe, ściągające. Pijalne. 


Bardzo dobre. 


Ł: 4,00/5

M: 4,00/5



Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing

Nazwa piwa: Cherish

Styl: Wild Ale with cherries [untappd: Wild Ale - Other]

Alk. 6,5% obj.

"Leżakowane 3 lata w dębowych beczkach oraz dodatkowo 6 miesięcy ze świeżymi polskimi wiśniami"

Informacje o zasypie, chmielu, drożdżach takie same, także refermentowane



Barwa wiśniowa. Piany jeszcze mniej. 


Aromat bardzo wiśniowy. Taka słodka, soczyta, smaczna, polska wiśnia. Obok dzikość. Trochę jogurtowości. 


Bardzo, bardzo wiśniowe w smaku, może trochę za, ale smaczne, soczyste te wiśnie. Dzikość za wiśnią, trochę skóry, piwnicy. Jest słodsze od origin, chyba od wiśni, trochę za słodkie. Delikatnie kwaskowe i cierpkawe. Goryczki brak. Wysycenie średnie. Treściwość średnia. Smaczne. 


Też bardzo dobre. Lekki dysonans, bo mogłoby być bardziej wytrawne, może odrobinę mniej nawiśniowane. Ale te wiśnie bardzo smaczne, przywołują na myśl działkę dziadków. 


Ł: 4,00/5

M: 4,00/5






Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli