Golem - Double Dybuk 2018

W czasie, gdy Golem ogłasza nową warkę Double Dybuka (po 4 latach), wyciągamy z piwniczki ostatnią, stylową butelkę "bączek", którą mamy z poprzedniej warki


Browar: 🇵🇱 Golem
Nazwa piwa: Double Dybuk 2018
Styl: Imperial Rye Porter + sól
Ekstrakt 24°BLG
Alk. 9% obj.
"Należy spożyć do 30.11.2020"
Uwarzone w browarze Czarnków


Ciemnobrązowe, piana szybko ucieka.

W aromacie słodowość, żytni chleb, trochę paloności, mocno kakao, wyraźne orzechy. Lekko wiśnia. Sos sojowy.

W smaku słodowe, chlebowe, kawa zbożowa, lekka paloność. Słodkawe. Treściwość średnia. Trochę goryczki. Wysycenie nisko średnie. Gładka tekstura. Sól? Noo może. Smaczne.

Nadal dobre, bardzo dobre. Chociaż chyba inne niż na świeżo.


A co do pojawienia się nowej warki. Golem miał okres wypuszczania neip, pastry sourów czy imperialnych stoutów z aromatami, ale obecnie wydaje się, że wrócili na fajny kierunek i co wypust to coś ciekawego: goryczka, klasyka (czy jakiś inny browar uwarzył ostatnio np. Burton Ale?), wędzonki i powrót tego, co było, a kiedyś to było: Lilith, Gehenna czy właśnie Double Dybuk. Też to zauważyliście?




Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli