PBB - Temple i Disclosed

Dwa dzikusy z Pinta Barrel Brewing


Browar: 🇵🇱 Pinta Barrel Brewing
Nazwa piwa: Temple
Styl: Wild Ale 6-month-old Mixed Fermentation Wild Ale, aged for additional 4 weeks with Japanese quince
Alk. 6% obj.
"Zasyp: słody jęczmienne: pilzneński, pszeniczny, płatki pszenne
Chmiel: mieszanka starzonych chmieli odmian europejskich
Drożdże: blend dzikich drożdży
Dodatki: owoce pigwowca japońskiego"
Niepasteryzowane i niefiltrowane


W aromacie i smaku bardzo pigwowe (jest deklarowana przez PBB gruszka, wingorono czy cydr, ale też morela), za tym dzikość w siano, trochę konia i owoce. Kwaśne, cierpkie od pigwy. Wysycenie jest. Smaczne, pijalne, ale naszym zdaniem przepigwowane.
Ł: 3,75/5
M: 3,75/5


Nazwa piwa: Disclosed
Styl: 3 years old Wild Ale aged for additional 6 months on Polish black currants: na informacja, że bazą był flanders leżakowany w beczkach po winie
Alk. 6% obj.
"Zasyp: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy, pszenica niesłodowana
Chmiel: mieszanka starzonych chmieli odmian europejskich
Drożdże: blend dzikich drożdży
Dodatki: owoce czarnej porzeczki"
Niepasteryzowane i niefiltrowane


W aromacie porzeczka, intensywna i przyjemna,  ale prawie wyłącznie porzeczka. W smaku porzeczka ze swoją kwaśnością i cierpkością. Na finiszu trochę wysuszające. Dobra, no może z tyłu czai się jakiś flanders, który może i jest dobrym piwem bazowym, ale zbyt przykrytym, dzikie drożdże i słodowość zbyt z tyłu. Przepoprzeczkowane.
Ł: 3,50/5
M: 3,50/5



Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli