Warmiński Konkurs Piw Domowych

Tydzień temu przyjechaliśmy do Olsztyna na XI Warmiński Konkurs Piw Domowych, gdzie sędziowaliśmy w kategoriach Rosanke i Catharina Sour, oraz na Święto Warmińskiego Piwowara w Dywitach, gdzie próbowaliśmy piw domowych i komercyjnych z warmińskich i mazurskich browarów w klimacie nieco bardziej swojskim niż duże festiwale dla beergeeków. Jeżeli chodzi o konkurs to w finale była zacięta walka piw na naprawdę wysokim poziomie. Zwycięska catharina sour z pitają i marakują w wykonaniu Piotrka Nowickiego i Rafała Trzeciakowskiego (pozdrawiamy!) to jeden z lepszych owocowych kwasów, jakie piliśmy, serio. Co do piw festiwalowych jednym z nich było Session IPA uwarzone przez Green Head wg receptury Pawła Wróbla, który zwyciężył w tej kategorii rok temu. Piwo dla nas szczególnie ciekawe, bo Michał był w komisji sędziowskiej, która rok temu wybrała to piwo. Z kolei bardzo ciekawym piwem domowym był kwaśnik podhalański Piotrka i Tomasza Osińskich (również pozdrawiamy!). Temu piwu, będącemu rekonstrukcją historycznego stylu, poświęcimy jeszcze osobny wpis.

Mega fajnym punktem pobytu w Olsztynie była wycieczka z profesjonalnym przewodnikiem po Olsztynie w osobie samego Artura Kamińskiego.
Dziękujemy Warmińsko-Mazurskiemu oddziałowi PSPD i Browarowi Warmia za wspaniałą gościnę!








Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli