Grand Prix WKPD

 I część druga...

Mieliśmy już okazję spróbować tego piwa podczas Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, wtedy nie wiedząc jeszcze czyjego autorstwa ono jest.
Tak, to piwo zdobyło złoto w kategorii brett saison i tytuł Grand Prix XII WKPD.


Browar Domowy Kilsztok - Brett Saison


Barwa ciemno pomarańczowa, lekkie zamglenie, piana się buduje.

Ło jak to pięknie i intensywnie pachnie! Jest mega owocowo, dużo różnych owoców, mocno taka poziomka/porzeczka, coś takiego, ale nie tylko. Owocowość wyraźnie łącząca cechy dzikich drożdży i saisona. Za owocowością nuty stajenne. Nieco taka kwaskowa nuta. Dalej trochę przypraw, pieprzu, wanilii. Daleko w tle słodowość.

Smak dziki, owocowy, przyprawowy. Zdaje się, że można poczuć też trochę chmielu. W tle słodowość. Pełnia średnia. Wysycenie średnio wysokie, orzeźwiające. Lekka kwasowość. Finisz wytrawny, delikatnie cierpki. Fajny balans. Mega pijalne, znika w oka mgnieniu.

Świetne, no sztos. Piotrek i Tomek, jak Wy to zrobiliście?
Oby browarowi Maryensztadt udało się odtworzyć to piwo na dużych garach.




Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli