Maryensztadt: Grand Prix WKPD

Grand Prix zeszłorocznego Warszawskiego Konkursu Piw Domowych to brett saison Piotra i Tomasza Osińskich. Mieliśmy okazję spróbować tego fenomenalnego piwa podczas konkursu, a następnie ze sprezentowanej przez Piotrka butelki. Podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa odbyła się premiera piwa uwarzonego przez browar Maryensztadt wg zwycięzkiej receptury, gdzie spróbowaliśmy piwa z kranu. Dzisiaj sprawdzamy jak butelka.


Browar: 🇵🇱 Maryensztadt & browar domowy Kilsztok
Nazwa piwa: Grand Prix
Styl: Brett Saison
Alk. 6% obj.
"Składniki: woda; słód jęczmienny; orkisz; chmiel; drożdże saccharomyces, brettanomyces"


Barwa miedziana, lekkie zmętnienie, ładna beżowa pianka.

Czuć brettem, czuć również, że jest to saison. Owocowość, jest ta porzeczka co w wersji domowej, ale mimo to owocowa warstwa nieco mniej złożona i mniej intrygująca niż w domowym pierwowzorze. Sporo fenoli, przyprawy, trochę konia. Jest słodowa baza, tu odobnie jak wersja domowa. Dosłownie w tle bardzo delikatna nutka octowa.

W smaku owoce, przyprawy, brett, słód. Wyraźnie kwaskowe, kwaśniejsze od domowego. Zaznaczona goryczka, przyjemna, porównywalna z domowym, z kolei wersja z kranu na WFP wydawała się nieco bardziej goryczkowa. Jest sporo ciała jak na tego typu piwo. Wysycenia nie brakuje. Na otwarciu sporo słodowości, finisz wytrawny. Pijalne.

Bardzo dobre piwo!




Komentarze

Najpopularniejsze

Ile czasu po wyjęciu z lodówki otworzyć piwo by miało 12°C?

Kraft Daily - Wędrówki Górskie Nocą

Unplugged Stout od Trzech Kumpli